Noordelijke glastuinders gaan warmte afnemen van Tullip Energy

Een groep van 21 glastuinbouwondernemers in de noordelijke teeltgebieden Erica en Klazienaveen gaat warmte afnemen van energiebedrijf Tullip Energy. Glastuinbouw Nederland, het ministerie van LNV en mogelijk ook de regionale overheid gaan dit initiatief ondersteunen.

Noordelijke+glastuinders+gaan+warmte+afnemen+van+Tullip+Energy
© Versnelling Aardwarmte MRA

Tullip Energy wil in samenwerking met EBN Aardwarmte en Shell Geothermie oude gasputten van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in het gebied klaarmaken voor geothermie. In een pilotproject wordt gekeken in welke mate de gasputten op 3 kilometer diepte geschikt zijn om te gebruiken voor aardwarmteprojecten. De warmte kan worden gebruikt in de tuinbouw en als warm water voor huizen.

Tullip Energy schat dat er zo'n 12 megawatt aan thermische warmte permanent uit het water kan worden gehaald. Dat is goed om vijfduizend huishoudens mee te verwarmen of een kleine tien tuinbouwbedrijven van warmte te voorzien. Naar schatting kan het systeem dertig tot veertig jaar lang meegaan. Mogelijk zelfs langer.

Anders dan gevreesd komt de aardwarmte niet uit het oude, lege gasveld. Dat ligt dieper en is afgesloten door de NAM. Het warme water komt uit gesteenten daarboven. Bij een bestaande put van de NAM is boren niet nodig. Dat scheelt miljoenen euro's. Bijkomend voordeel is dat in het tuinbouwgebied bij Klazienaveen nog een oud warmwaternetwerk ligt dat Tullip weer geschikt wil maken voor de glastuinbouwbedrijven.


Regionale Greenport

Om het project mogelijk te maken, wordt in het gebied ook gewerkt aan de oprichting van een regionale greenport. Zowel provincie Drenthe als gemeente Emmen worden benaderd om hun medewerking te verlenen, waardoor er voldoende draagvlak lijkt te zijn voor een gebiedsgerichte aanpak. Glastuinbouw Nederland is bij de oprichting van de greenport betrokken.

'Dit initiatief biedt telers in het gebied goede kansen om de energietransitie gestalte te geven', concludeert relatiebeheerder Jos van Kester van Glastuinbouw Nederland. 'Voor ondernemers elders in het land kan dit een reden zijn om bij uitbreiding van hun bedrijf te kiezen voor Erica of Klazienaveen. Er is voldoende ruimte en oppervlakte beschikbaar voor glastuinbouw.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer