Vleeskuikenbedrijf in Son getroffen door vogelgriep

Op een vleeskuikenbedrijf in het Brabantse Son is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 170.000 dieren door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.

Vleeskuikenbedrijf+in+Son+getroffen+door+vogelgriep
© Twan Wiermans

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf ligt één andere pluimveehouderij. Dit bedrijf wordt geblokkeerd, bemonsterd en de komende dagen intensief gemonitord. Binnen de 3 kilometerzone liggen acht andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd. In de 10 kilometerzone liggen nog zevenentwintig andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

De vestiging van Rendac in Son valt ook binnen het vervoersverbod. Voor de aanvoer naar Son toe zijn twee corridors ingesteld.

Tekst gaat verder onder kaart.

Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen, zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Bij noodzakelijk bezoek door een dierenarts of vangploeg geldt een doucheverplichting. Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog van kracht.

In het kader van de besmetting op de locatie in Son wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer