Overijssel worstelt met situatie rond PAS-melders

Een onwenselijke patstelling, zo noemde milieugedeputeerde Tijs de Bree (PvdA) van Overijssel de situatie rond de PAS-melders in zijn provincie. Statenleden en gedeputeerden spraken woensdag tijdens een bijeenkomst over oplossingen.

Overijssel+worstelt+met+situatie+rond+PAS%2Dmelders
© Koen van Wijk

Provincie Overijssel kent maar liefst 368 PAS-melders. Het gaat vooral om agrarische bedrijven, maar ook om een aantal biomassacentrales. Door de uitspraak van de Raad van State in mei 2019 is hun juridische positie onduidelijk.

De provincie weigerde tot nu toe handhavend op te treden tegen deze bedrijven, omdat voormalig minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aangaf de PAS-melders te zullen legaliseren. Maar die legalisering laat op zich wachten.


Milieuorganisaties Mobilisation for the Environment diende al 68 handhavingsverzoeken in tegen de provincie. In de eerste vier zaken, waarbij het ging het om uitbreiding van biomassacentrales, gaf de rechtbank in Zwolle aan dat de provincie wel degelijk moet optreden tegen de PAS-melders.

'Deze uitspraken geven wel aan waar het naartoe gaat', stelde De Bree na vragen van Statenleden over de koers van de provincie. De keuze is volgens de gedeputeerde beperkt. 'Of handhaven of legaliseren en een houdbare vergunning afgeven.'


Bronmaatregelen

Het afgeven van een houdbare vergunning kan betekenen dat de provincie zelf met bronmaatregelen moet komen. Maar dat is volgens De Bree juist de taak van de overheid. 'Het Rijk is aan zet om de daling van stikstof in te zetten. De provincie is verantwoordelijk voor het vergunnings- en handhavingstraject', stelt de gedeputeerde.

De Bree wees er ook op dat het maar zeer de vraag is of de rechter er vertrouwen in heeft dat de overheidsmaatregelen voldoende soelaas bieden voor natuurherstel en voldoende reductie van stikstofdepositie. De andere keuze, handhaven, is voor de provincie eveneens onverteerbaar. 'Het gaat om ondernemers die grosso modo te goeder trouw hebben gehandeld maar nu toch illegaal zijn.'


Uitzichtloze situatie

Zowel De Bree als landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) hebben de afgelopen periode verschillende PAS-melders bezocht en gesproken. In- en intriest, zo noemde de Bree de uitzichtloze situatie waarin sommige veehouders verkeren.

Ten Bolscher erkent de druk waar de PAS-melders en hun gezinnen mee te maken hebben ook. 'We hebben contact met erfcoaches, kerken en het sociaal domein om te zien wat zij kunnen betekenen', aldus de landbouwgedeputeerde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer