Adresgegevens PAS-melders staan op rijksoverheid.nl

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft de bedrijfsgegevens van de PAS-melders op rijksoverheid.nl laten zetten. Het kabinet is altijd tegen openbaarmaking van deze gegevens geweest vanwege de privacygevoelige informatie. De Raad van State oordeelde echter op 19 januari 2022 anders.

Adresgegevens+PAS%2Dmelders+staan+op+rijksoverheid%2Enl
© VidiPhoto

Het verzoek tot openbaarmaking van de adresgegevens is gedaan volgens de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door milieuorganisatie MOB. Voormalig landbouwminister Carola Schouten weigerde de gegevens altijd bekend te maken en daarom werd er hoger beroep ingesteld. Binnen drie weken na de uitspraak van de Raad van State moest de minister nu de gevraagde bedrijfsadresgegevens openbaar maken.

Op de website van de overheid zijn alle adresgegevens toegevoegd bij PAS-meldingen die gedaan zijn voor 13 januari 2019. Het gaat om de gegevens van ruim drieduizend PAS-melders. De gegevens bestaan uit de oorspronkelijke Aerius-berekeningen die zijn ingediend voor de PAS-melding. De bedrijfsadresgegevens die toen zijn doorgegeven, zijn hierop zichtbaar: straat, huisnummer, postcode en woonplaats. De naam van de initiatiefnemer wordt niet openbaargemaakt.


Beperkte stikstofuitstoot

Tussen 2015 en 2019 was op grond van Programma Aanpak Stikstof (PAS) geen vergunning nodig voor activiteiten met een beperkte stikstofuitstoot. Bedrijven konden met een melding volstaan. De raad haalde als hoogste bestuursrechter mei 2019 een streep door de PAS-wetgeving. Hiermee belandden duizenden boeren, die te goeder trouw handelden, feitelijk in een illegale situatie.


Met de provincies is afgesproken dat zij niet actief handhaven tijdens de periode die nodig is voor de legalisering van de PAS-meldingen. Samen met de provincie bestudeert het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nog wel een uitspraak van de rechtbank in Zwolle. Die bepaalde dat de provincie niet zomaar kan afzien van handhaving bij PAS-melders.


Persoonlijk karakter

LTO heeft altijd gevonden dat bedrijfsgegevens van agrarische bedrijven een sterk persoonlijk karakter hebben. Een PAS-melding heeft in de meeste gevallen betrekking op een boerenbedrijf waar de ondernemer met zijn familie woont en werkt.

Openbaarmaking heeft een enorme impact op de betreffende PAS-melders en hun gezin, die al tijden in onzekerheid zitten, stelt LTO. De gegevens op rijksoverheid.nl zijn overigens niet makkelijk vindbaar. Het vereist aardig wat zoekwerk om de documenten te vinden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer