Groningen praat met boeren over opkoop bij Het Lieftinghsbroek

Groningen is in overleg met een aantal boeren over opkoop of verplaatsing van hun bedrijf bij Natura 2000-gebied Het Lieftinghsbroek. 'De gesprekken zijn nog niet afgerond, maar lopen wel om te kijken of we meters kunnen maken', zei plaatsvervangend gedeputeerde Fleur Gräper (D66) woensdag in de Statencommissie.

Groningen+praat+met+boeren+over+opkoop+bij+Het+Lieftinghsbroek
© Nieuwe Oogst

De provincie verwacht voor de zomer met een eerste aanzet van het plan rond het 20 hectare grote Natura 2000-gebied te komen. De invulling van de plannen is mede afhankelijk van gesprekken met het Rijk, vervolgde de gedeputeerde. De provinciebestuurder is ook vicevoorzitter van de IPO-commissie stikstof.

'Eerlijk is eerlijk, er kan alleen een echte oplossing komen door samenspel tussen provincies en het Rijk. Het Rijk biedt instrumenten en mogelijkheden aan, de rechter toetst landelijke uitspraken en wetgeving en uiteindelijk moeten provincies vergunningen afgeven om ontwikkelingen mogelijk te maken', aldus Gräper.


Integrale aanpak

Onder andere CDA, GroenLinks en het Groninger Belang benadrukken het belang van een integrale gebiedsgerichte aanpak. Het Groninger Belang wilde weten hoe de provincie de voortgang erin houdt als zaken integraal worden opgepakt. 'Dat is een zoektocht en ingewikkeld. Wanneer het effectief is, moeten we zaken met elkaar verbinden. Maar zo nu en dan moet je ook hekjes ertussen slaan, zodat je meters kunt maken', antwoordde Gräper.

De commissieleden vroegen ook aandacht voor de onzekerheid van PAS-melders. Dat stikstof afkomstig van stallen in de veehouderij, industrie, verkeer en andere bronnen nog maar tot 25 kilometer van de bron hoeft te worden berekend, heeft volgens Gräper kansen geboden om enkele knelpunten op te lossen door vergunningen te verlenen.

'Maar we weten niet of de vergunningen het redden bij de rechtbank. Ze zijn onherroepelijk als er geen bezwaar wordt gemaakt', stelde de gedeputeerde. Het zijn volgens Gräper in ieder geval de eerste stapjes. Ze gaf aan dat het punt met stip bovenaan staat in het overleg tussen het Rijk en de provincies. 'Dit is de kern, hoe we zekerheid kunnen creëren voor deze knelgevallen.'


Stikstofproblematiek

PvdA-commissielid Isolde den Haring zei dat de menselijke kant van de stikstofproblematiek moet worden belicht bij het Rijk en dat duidelijkheid aan boeren moet worden verschaft. Gräper vond deze opmerking heel terecht. 'Daar gaan we de komende tijd mee aan de slag', liet ze weten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer