Medewerkersbetrokkenheid bij glastuinbouwbedrijven is groot

Voor de glastuinbouw is het aantrekken en vasthouden van personeel een uitdaging. Glastuinbouw Nederland onderzocht samen met Tilburg University bij negen toonaangevende glastuinbouwbedrijven hoe strategisch personeelsbeleid daarbij kan helpen.

Medewerkersbetrokkenheid+bij+glastuinbouwbedrijven+is+groot
© Henk Bouwman

Hoe zorg je dat je in de glastuinbouw in de huidige krappe arbeidsmarkt een moderne, aantrekkelijke inclusieve werkgever bent die is voorbereid op de toekomst? Jacqueline Kroon, beleidsspecialist arbeid bij Glastuinbouw Nederland, legt uit dat strategisch personeelsbeleid kan helpen om geschikte werknemers aan te trekken en vast te houden.

Maar wat houdt strategisch personeelsbeleid in en hoe ziet het er in de praktijk uit? Om daar een beeld van te krijgen, voerde Glastuinbouw Nederland samen met Tilburg University een inventarisatie uit naar het personeelsbeleid bij negen toonaangevende Nederlandse glastuinbouwbedrijven.


Voorlopers in sector

'We hebben gekeken hoe bedrijven die ieder voor zich voorlopers zijn in de sector, met hun werknemers omgaan', licht opleidingsdirecteur personeelswetenschappen aan Tilburg University Brigitte Kroon toe. 'Dat hebben we getoetst aan het AMO-model.'

Betrokken medewerkers zorgen voor meer bekendheid

Wouter van Koppen, derdejaarsstudent bachelor personeelswetenschappen Tilburg University

De letters in het model staan voor Ability, de juiste kennis, vaardigheden en capaciteiten bij medewerkers, Motivation, gemotiveerde medewerkers, en Opportunity, medewerkers kansen geven en laten benutten.


Ontstaan model

Het model komt voort uit onderzoek naar het personeelsbeleid in (productie)bedrijven die zich onderscheiden door goede bedrijfsresultaten, een laag personeelsverloop en gemotiveerde werknemers die zijn betrokken bij het bedrijf waar zij werken.


Tekst gaat verder onder kader.

AMO-model houdt het verloop laag, controlmodel de kosten

Volgens de theorie van het AMO-model is Ability of 'kunnen' te bereiken door onder meer formele selectieprocedures, trainingsbeleid en introductieprogramma's. Aan Motivation of 'willen' draagt aandacht voor een goede werk-privébalans bij, bijvoorbeeld door aangepaste werktijden, evenals een prettige, inclusieve en sociale werkomgeving, een aantrekkelijke beloning en informatie over de bedrijfsdoelen. Opportunity of 'mogen' is te realiseren door medewerkers zoveel mogelijk autonomie te geven in het werk, hun takenpakket uit te breiden, functies uit te wisselen en inspraak te organiseren. De tegenhanger is het controlmodel. Dat legt de nadruk op productiviteit en individuele prestaties om zo efficiënt mogelijk te werken. Het draait daarbij om radertjes in een machine die simpele, eentonige handelingen verrichten, uitwisselbaar zijn en op individuele prestaties worden afgerekend. Personeelsleden zien het werk meestal als een verplichting en halen er weinig voldoening uit. Werkgevers hoeven afgezien van verplichte onderdelen weinig in hun personeel te investeren en houden de arbeidskosten daardoor op de korte termijn laag. Maar het risico op een hoog personeelsverloop is groot.

Wouter van Koppen, derdejaarsstudent van de bachelor personeelswetenschappen aan Tilburg University, is geboren en getogen in het Westland. Door verschillende banen die hij vanaf zijn dertiende in de glastuinbouw heeft gehad, is hij niet onbekend met de sector.


Ambassadeurs

Uit zijn onderzoek bij de negen glastuinbouwbedrijven bleek dat de meeste bedrijven veel elementen uit het AMO-model toepassen. 'De betrokkenheid van medewerkers in zulke bedrijven is groot. Zij treden vaak op als ambassadeurs voor hun kwekerij op scholen en in andere organisaties en zorgen zo voor een grotere bekendheid in de omgeving', constateert Van Koppen.

Wat betreft Ability noemt de student personeelswetenschappen het gebruik van persoonlijke ontwikkelingsplannen. Als onderdeel daarvan kunnen werknemers meelopen met anderen en onderling aan kennisoverdracht doen.

Een ander voorbeeld is het in kaart brengen van kennis en competenties van medewerkers als hulpmiddel bij het invullen van vacatures door interne kandidaten.


Goede beloning

Voor Motivation helpt een goede beloning, waarvan ook niet-financiële aspecten deel uit kunnen maken, zoals bijvoorbeeld personeelsuitjes, vrijdagmiddagborrels en gezamenlijk ontbijten. Ook noemt Van Koppen het delen van informatie door de directie, waarbij medewerkers de kans krijgen om mee te denken en kritische vragen te stellen.

Een voorbeeld van Opportunity zijn volgens de student doorgroeimogelijkheden. Maar ook leidinggevenden die coachend in plaats van sturend optreden en regelmatig in gesprek gaan met hun medewerkers. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een werkomgeving waarin ook internationale medewerkers zich thuis voelen, bijvoorbeeld door afspraken te maken over de gebruikte voertaal.


Uitzendbureaus

Kroon concludeert dat elementen uit het AMO-model vooral terugkomen bij bedrijven met vaste medewerkers of vrijwel uitsluitend flexibele krachten. Voor bedrijven met een combinatie van vaste medewerkers en uitzendkrachten is dat voor de laatste minder vanzelfsprekend, omdat het personeelsbeleid vaak is uitbesteed aan uitzendbureaus.

Daar is volgens de opleidingsdirecteur personeelswetenschappen winst te behalen door met de uitzendbureaus in gesprek te gaan, omdat ook zij er belang bij hebben dat hun werknemers in een prettige werkomgeving terechtkomen. 'Je kunt het dan bijvoorbeeld hebben over werkprocedures en organiseren van werkoverleg, ook voor de flexibele schil.'


Kasgroeit

Voor kennis of vragen rond personeelsbeleid of over organisatieontwikkeling kunnen glastuinbouwbedrijven terecht bij Kasgroeit, dat zowel werkgevers als (toekomstige) werknemers adviseert over werk, stages, leren en ontwikkelen in de glastuinbouw.


Personeelsbeleid Nolina Kwekerijen volgt deels AMO-model

Nolina Kwekerijen in het Zuid-Hollandse Woubrugge werkt min of meer onbewust grotendeels volgens het AMO-model, heeft personeelsadviseur Natasja Cornelisse gemerkt. 'Wij zijn gewend om onze bedrijfsinformatie met alle medewerkers te delen en hebben allerlei vormen van overleg. Iedere arbeidsovereenkomst is maatwerk, waarbij we zoveel mogelijk tegemoetkomen aan persoonlijke wensen, bijvoorbeeld als iemand later wil beginnen om eerst een kind naar school te brengen. We hebben een bedrijfsleider die vloeiend Pools spreekt, wat ideaal is voor onze vaste en tijdelijke medewerkers uit Polen.' Het bedrijf produceert met 125 medewerkers potrozen, tuinrozen en andere bloeiende tuinplanten en uitgangsmateriaal voor pot- en tuinrozen op verschillende locaties. Samen met Kasgroeit heeft Cornelisse een senioren- en scholingsbeleid ontwikkeld. 'Wij hebben veel mensen met lange dienstverbanden en bieden hun inzetbaarheidsopties die aansluiten bij hun individuele situatie. Voor scholing gebruiken we Studytube, een onlineleerplatform waarmee medewerkers lange en korte opleidingen kunnen volgen. Zo krijgt iedereen de kans om te doen waar hij of zij behoefte aan heeft.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer