Zeeuwse GGD boer op met vaccin

GGD Zeeland gaat letterlijk en figuurlijk de boer op met vaccins voor arbeidsmigranten. De gezondheidsorganisatie wil het voor deze groep zo makkelijk mogelijk maken om een coronavaccinatie te krijgen.

Zeeuwse+GGD+boer+op+met+vaccin
© Nieuwe Oogst

Er zijn in Zeeland veel bedrijven die met arbeidsmigranten werken, waaronder agrarische bedrijven. 'Zij doen relatief vaak werk waarin 1,5 meter afstand houden lastig is of wonen in grotere groepen samen. Om lokale uitbraken van het coronavirus tegen te gaan, is het van groot belang om ook onder deze groep mensen een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad te bereiken', meldt GGD Zeeland.

De Zeeuwse GGD roept werkgevers, uitzendbureaus en gemeenten op om zich aan te melden voor vaccinatie van een groep arbeidsmigranten, mits zij wonen in een van de dertien gemeenten van Zeeland. Dit vanwege het feit dat (post)adressen van arbeidsmigranten niet altijd bekend zijn en taal een barrière kan zijn.


Praktisch

In overleg met de aanvrager bepaalt GGD Zeeland de meest praktische mogelijkheid om de arbeidsmigranten te vaccineren. Een mobiel vaccinatieteam komt naar de locatie van de werkgever of naar de plek waar de arbeidsmigranten zijn gehuisvest. De andere optie is dat de arbeidsmigranten zich laten vaccineren bij een van de vaccinatielocaties van GGD Zeeland.

Je wilt niet dat je zonder werknemers zit als je moet oogsten

Jos Mesu, fruitteler uit Nieuw- en Sint Joosland

Fruitteler Jos Mesu uit Nieuw- en Sint Joosland, ook lid van ZLTO Raad Zeeland, is blij met de actie van de GGD. 'Het probleem is dat lang niet alle arbeidsmigranten in beeld zijn bij de plaatselijke huisarts. Daarom vind ik dit een mooi initiatief. Ik wil als fruitteler natuurlijk ook dat mijn werknemers zo veel mogelijk gevaccineerd zijn. Sowieso voor de gezondheid, maar ook uit bedrijfsoverweging. Je wilt niet dat je zonder werknemers zit als je moet oogsten.'


Vrijwillig

GGD Zeeland benadrukt dat coronavaccinatie niet verplicht kan worden gesteld en dat weigering geen enkele consequentie mag hebben voor het werk of de huisvesting. Ook mag je als werkgever de vaccinatie niet registreren. 'Bij onze werknemers is de vaccinatiebereidheid verdeeld', zegt Mesu.

'Mijn vrouw spreekt hen daar weleens over en legt dan uit hoe belangrijk het is om je te laten vaccineren. Niet alleen voor de eigen gezondheid en die van anderen, maar zeker ook voor het bedrijf. We zullen dan ook zeker proberen ons personeel te motiveren een prik te laten zetten.'

Via de website van de Werkgeverslijn kunnen werkgevers een brochure van de Rijksoverheid downloaden met daarin, in verschillende talen, algemene informatie over coronavaccinatie in Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer