Webinar over arbo-inspecties op rund- en melkveebedrijven

Rund- en melkveehouders worden sinds eind april bezocht door inspecteurs van de Inspectie SZW om te zien of ze voldoen aan de Arbowet en -regelgeving. Zo moet een ondernemer beschikken over een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en een basiscontract arbodienstverlening. Op 29 juni wordt een webinar gehouden voor deze ondernemers, zodat zij zich hier beter op kunnen voorbereiden.

Webinar+over+arbo%2Dinspecties+op+rund%2D+en+melkveebedrijven
© Han Reindsen

Bedrijven die worden bezocht hebben inmiddels een brief gekregen of krijgen deze binnenkort. Daarin wordt aangekondigd dat er de komende maanden inspecties in de sector gaan plaatsvinden en dat het bedrijf een bezoek van een inspecteur kan verwachten.

Bij de inspectie wordt ook extra aandacht besteed aan mestgassen, keuringen, stalklimaat, veiligheid van elektrische installaties, voerrobots en silo's en veilig werken door meewerkende minderjarige kinderen. Deze risico's worden automatisch geïnventariseerd bij het maken van een RI&E. Voor het niet hebben van een RI&E kan direct een boete tot 4.500 euro worden opgelegd. Hetzelfde geldt voor het ontbreken van een plan van aanpak, dat kan direct 3.000 euro kosten.


Werken onder gezag

Volgens kennisinstituut Stigas is het goed om in elk geval te kijken of de RI&E en het basiscontract op orde zijn. Deze verplichting geldt voor alle bedrijven waar onder gezag wordt gewerkt. Denk bij werken onder gezag niet alleen aan medewerkers in loondienst, maar ook aan stagiaires, meewerkende gezinsleden, uitzendkrachten, bedrijfsverzorging en hulpen.

Maar ook andere bedrijven wordt geadviseerd een RI&E te hebben. In een plan van aanpak is beschreven welke maatregelen zullen worden genomen om de geïnventariseerde risico's aan te pakken.

Dinsdag 29 juni om 10.30 uur organiseren Stigas, BoerVeilig, Inspectie SZW en de Werkgeverslijn land- en tuinbouw een webinar over de inspecties die op dit moment plaatsvinden in deze sectoren. Tijdens het webinar gaat adviseur Diana Eleveld van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw in gesprek met projectleiders Marloes van Schaik van BoerVeilig en Jane Tijssen van Inspectie SZW en veiligheidsdeskundige Mirjam de Groot van Stigas.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer