Kwart biologische landbouw 'niet realistisch'

De Europese Commissie verwacht niet dat binnen tien jaar een kwart van de Nederlandse landbouw biologisch is. Dat heeft Eurocommissaris Janusz Wojciechowski (Landbouw) afgelopen week gezegd in een vraaggesprek met Nederlandse Kamerleden over de boer-tot-bordstrategie.

Kwart+biologische+landbouw+%27niet+realistisch%27
© Dirk Hol

In de plannen voor de Europese boer-tot-bordstrategie staat het doel om 25 procent van de Europese landbouwproductie biologisch te maken. Het genoemde cijfer slaat evenwel op het totaal van de Europese land- en tuinbouw.

Wojciechowski nuanceert het percentage dan ook. 'In Nederland is minder dan 5 procent van de landbouw biologisch. Het is niet realistisch om te verwachten dat Nederland in tien jaar de 25 procent haalt. We gaan het ook niet opleggen. We willen het aantrekkelijk maken om over te schakelen. Daar moet het beleid op zijn gericht. En biologische landbouw begint bij het stimuleren van de afzet.'

Het gaat er volgens de Eurocommissaris om dat Nederland – en de andere lidstaten – duidelijke stappen richting verduurzaming van de landbouw zetten. Wojciechowski vindt bijvoorbeeld dat de Nederlandse veehouderij moet extensiveren en dat Nederland minder gewasbeschermingsmiddelen per hectare moet gebruiken.

Verschillen

Wojciechowski stelt dat de verschillen tussen de Europese lidstaten te groot zijn om overal op dezelfde manier beleid te voeren en dezelfde normen op te leggen. Als voorbeeld wijst hij op de verschillen in gemiddelde omvang van boerenbedrijven. 'In Tsjechië meet een agrarisch bedrijf gemiddeld 130 hectare. In Roemenië is dat 5 hectare. Daarom is er niet één model dat voor alle lidstaten kan werken. We moeten rekening houden met de verschillende uitgangspunten van elke lidstaat.'

De mogelijkheid om de verschillen mee te wegen, biedt het Nationaal Strategisch Plan (NSP), zegt de Eurocommissaris. In hun NSP kunnen de lidstaten aangeven hoe zijn hun agrarische sector willen verduurzamen en hoe zij boeren willen stimuleren om nog duurzamer te werken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer