EU versnelt toelating 'levende' gewasbeschermers

De Europese Commissie wil de toelating van biologische gewasbeschermingsmiddelen op basis van levende organismen versnellen en vereenvoudigen. Het gaat hierbij om middelen op basis van bacteriën, schimmels en virussen.

EU+versnelt+toelating+%27levende%27+gewasbeschermers
© Twan Wiermans

De Europese Gezondheidscommissaris Stella Kyriakides wil het nieuwe toelatingsbeleid al in november in laten gaan. Brussel hoopt Europese boeren beter te kunnen uitrusten met nieuwe middelen ter vervanging van chemische gewasbeschermingsmiddelen. In de boer-tot-bordstrategie is opgenomen dat het gebruik daarvan moet worden gehalveerd, maar landbouworganisaties wijzen erop dat er nog geen alternatieven voorhanden zijn.


De versoepelde procedures zijn al geaccepteerd door de EU-lidstaten, maar moeten nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. De Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) bracht vorige maand de trage procedures onder de aandacht van de Franse landbouwminister Julien Denormandie. De Fransman zit momenteel de Europese landbouwraad voor.


Gebrekkige capaciteit

Ruissen wees de Franse minister op de gebrekkige capaciteit bij veel Europese landen om vervangende middelen snel en goed te kunnen beoordelen. Denormandie zei dat Ruissen '100 procent gelijk heeft dat de toelating veel te traag gaat. Dat goedkeuring drie of vier jaar duurt, is veel te lang.'

Momenteel zijn biologische gewasbeschermingsmiddelen onderworpen aan dezelfde strenge testcriteria als chemische middelen. Straks moeten de eisen worden aangepast aan de biologische en ecologische eigenschappen van het middel. Op dit moment zijn meer dan zestig micro-organismen goedgekeurd voor gebruik in de EU.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer