LTO waarschuwt voor 'oogkleppen' bij besluit over Green Deal

De impact van de Green Deal op de landbouw zal leiden tot een lagere productie, een instabieler boereninkomen, meer voedselimporten en hogere prijzen voor consumenten. Deze conclusie trekt LTO Nederland uit twee recente rapporten van Wageningen University & Research over de Europese klimaatstrategie.

LTO+waarschuwt+voor+%27oogkleppen%27+bij+besluit+over+Green+Deal
© Europese Unie 2021

De Green Deal ligt aan de basis van de Europese ambitie van klimaatneutraliteit in 2050. LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak waarschuwt voor 'oogkleppen' in de politieke besluitvorming over de Green Deal.

'Lagere landbouwproductie leidt tot minder Europese export en meer import van voedselproducten van buiten de Europese Unie (EU). Daarmee komt de strategische voedselsoevereiniteit van Europa in het geding. Een vermindering in productie betekent dat meer landbouwgrond buiten de EU nodig zal zijn om verliezen in Europa te compenseren', aldus Van der Tak.


LTO zet ook vraagtekens bij de wereldwijde effectiviteit van de boer-tot-bordstrategie, die onderdeel uitmaakt van de Green Deal. Meerdere studies wijzen op een verschuiving van CO2-uitstoot naar productielanden elders in de wereld.


Postzegel Nederland

'Pas dus op met oogkleppen bij politieke besluitvorming. De wereld is groter dan postzegel Nederland, de impact van Europa op de wereld is gigantisch. Bij de uitwerking van het Green Deal-beleid is een scherpe blik op de Europese voedselproductie vereist, met wetenschappelijke onderbouwing onderbouwing van politieke doelen', zegt Van der Tak.

Een van de grote zorgen is dat door de Green Deal de gemiddelde landbouwproductie in Europa met 10 tot 20 procent daalt. Voor sommige gewassen kan het productievolume zelfs met 30 procent afnemen. Dit komt door de gewenste halvering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en nutriëntenverliezen en 20 procent reductie van het kunstmestgebruik.


Lagere omzetten

Wageningen University & Research verwacht hierdoor een gemiddelde prijsstijging van 10 procent voor consumenten. Boeren zullen met negatieve inkomenseffecten worden geconfronteerd. De lagere productievolumes zorgen voor lagere omzetten die niet worden gecompenseerd, omdat de kosten voor gewasbescherming en kunstmest minder snel teruglopen, stelt LTO.

Grote fluctuaties in productievolumes zorgen daarnaast voor grote wisselingen in het boereninkomen. De inkomenszekerheid van agrarisch ondernemers komt daarmee verder onder druk te staan. Het wordt daardoor moeilijker om te investeren in de verduurzaming van bedrijven.

Het Europees Parlement houdt dinsdag een hoorzitting over de uitwerking van de Green Deal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer