Europees Parlement verdeeld over 25 procent biologische landbouw

De landbouwcommissie van het Europees Parlement wil Europese boeren de tijd geven om over te schakelen naar een meer biologische landbouw. Dat staat in contrast met de Europese boer-tot-bordstrategie. Daarin wordt voorgesteld om de biologische landbouw binnen enkele jaren uit te breiden naar zo'n 25 procent.

Europees+Parlement+verdeeld+over+25+procent+biologische+landbouw
© Europese Unie

Het vasthouden aan minstens 25 procent biologische landbouw zal alleen maar leiden tot voedseloverschotten als de vraag naar biologisch voedsel niet groeit. Daarom moet de boer-tot-bordstrategie gefaseerd worden ingevoerd, aldus de voorlopige compromisreactie van de Agri-commissie op het biologische actieplan van de Europese Commissie.


De Oostenrijkse OVP-Europarlementariër Simone Schmiedtbauer heeft de afgelopen maanden als rapporteur besprekingen gevoerd met alle politieke fracties in de landbouwcommissie. Dat gebeurde om een gemeenschappelijk standpunt over de biologische plannen van de EU-commissarissen op te stellen. Haar woensdag gepresenteerde tussenrapport wordt in elk geval gesteund door de christendemocraten en de conservatieve, liberale en rechtse (I+D) fracties.


Overproductie

Schmiedtbauer wees er ook op dat politiek-gemotiveerde richtlijnen overproductie kunnen veroorzaken. 'Je moet het fragiele evenwicht op de biologische markt niet doorbreken', waarschuwde ook de Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP).

Voor sommige EU-landen als Oostenrijk is het halen van de grens van 25 procent voor biologische landbouw geen probleem. Gemiddeld moet dat percentage ruwweg binnen de hele EU echter verdrievoudigen ten opzichte van de huidige 8 procent, om het doel van de Europese Commissie te bereiken. Schmiedtbauer wil in haar rapport geen verplichting van 25 procent opnemen.


Vasthouden aan doelstellingen

Daartegenover willen sociaaldemocraten, Groenen en Verenigd Links vasthouden aan de doelstelling van 25 procent. De Nederlandse Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD) merkte op dat het Europees Parlement die doelstelling van de boer-tot-bordstrategie al heeft gesteund en vastgelegd. De landbouwcommissie stemt eind maart over het verslag van rapporteur Schmiedtbauer over actieplan biologische landbouw. In mei komt het in stemming in de plenaire vergadering van het Europees Parlement.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer