Omzet biologische landbouw EU in tien jaar meer dan verdubbeld

De biologische markt in de Europese Unie blijft groeien. De omzet steeg in 2020 met 15 procent tot 44,8 miljard euro. Het biologische areaal nam 5,3 procent toe met 0,7 miljoen hectare, blijkt uit het statistische jaarboek 'The World of Organic Agriculture'.

Omzet+biologische+landbouw+EU+in+tien+jaar+meer+dan+verdubbeld
© Twan Wiermans

De groei was langzamer dan het jaar ervoor, maar hoger dan een jaar of tien geleden. De afgelopen tien jaar zijn de detailhandelsverkopen in de Europese Unie meer dan verdubbeld. In de EU werd in 2020 op 14,9 miljoen hectare biologisch geteeld.

Frankrijk is met bijna 2,5 miljoen hectare de nieuwe koploper, gevolgd door Spanje (2,4 miljoen hectare) en Italië (2,1 miljoen hectare). Er kwam in Frankrijk in 2020 307.000 hectare biologische grond bij, 102.000 in Italië en 88.000 hectare in Duitsland.


Voedselstrategie

Het biologische areaal was goed voor 9,2 procent van het totale landbouwareaal. In de boer-tot-bordstrategie wil de Europese Unie dat uitbreiden naar een kwart van de landbouw. Vijftien Europese landen gaven aan dat minimaal 10 procent van hun landbouwgrond al biologisch wordt bebouwd.

Er waren bijna 350.000 biologische producenten in de Europese Unie. Het land met het grootste aantal biologische verwerkers was Italië (bijna 23.000), terwijl Duitsland de meeste importeurs had (ruim 1.900). In 2020 heeft niet-EU-land Zwitserland de hoogste biologische consumptie per hoofd van de bevolking in Europa en wereldwijd.


Interne markt

De EU was de tweede grootste interne markt voor biologische producten na de Verenigde Staten met 49,5 miljard euro. Het Europese land met de grootste biologische markt is Duitsland met 15 miljard euro. Ondanks de groei zijn de marktaandelen nog klein.

Denemarken heeft met 13 procent het hoogste biologisch aandeel ter wereld, gevolgd door Oostenrijk met 11,3 procent en Zwitserland met 10,8 procent. In de EU-landen besteedden consumenten in 2020 102 euro per persoon aan biologische voeding, meer dan een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer