Prijswinnend systeem voor verbeteren PRRS-status

De Europese PRRS Research Award gaat dit jaar naar Karien Koenders van dierenartsenpraktijk Lintjeshof en Eric van Esch van Merefelt Livestock Diagnostics. Boehringer Ingelheim kent hun de award toe voor het stoplichtsysteem dat zij ontwikkelden voor de aanpak van PRRS.

Prijswinnend+systeem+voor+verbeteren+PRRS%2Dstatus
© Nieuwe Oogst

Het systeem dat Koenders en Van Esch hebben ontwikkeld is gebaseerd op alle kennis die de afgelopen jaren is verzameld met de PRRS-aanpak op Nederlandse varkensbedrijven. Dat is gekoppeld aan het Holtkamp-systeem dat in de Verenigde Staten door dierenarts Holtkamp is ontwikkeld.


Situatie in kaart

‘Het Holtkamp-systeem gaat er daarbij vanuit dat een bedrijf uiteindelijk PRRS-vrij moet worden’, zegt Koenders. ‘Dat is momenteel in Nederland en Noordwest Europa nog net een stap te ver. Met onze PRRS-scan, een gemodificeerd Holtkamp-systeem, willen we eerst eens PRRS op het bedrijf heel goed onder controle krijgen.’

Met het systeem wordt het hele varkensbedrijf goed doorgelicht en krijgt het op de onderdelen externe en interne bio-security een waardering via het stoplichtsysteem waarbij groen uiteraard staat voor goed, oranje voor het kan nog beter en bij rood is het niet goed. Ook bij de PRRS-monitoring van zeugen en biggen wordt gewerkt met het stoplichtsysteem.


Plan van aanpak

Daar blijft het dan uiteraard niet bij. Koenders: ‘We maken op basis hiervan een gericht plan van aanpak voor ieder bedrijf, zodat de PRRS-status van het bedrijf naar groen kan. Dat betekent dat we PRRS heel goed onder controle hebben, maar we voor de veiligheid dan nog wel blijven vaccineren.’Met het geldbedrag dat gepaard gaat met deze prijs kunnen komend jaar 10 varkensbedrijven de PRRS-scan doorlopen en hun PRRS-status verbeteren.

Drie Europese PRRS Research Awards worden jaarlijks uitgereikt door Boehringer Ingelheim met als doel de wetenschappelijke ontwikkeling voor de bestrijding van PRRS te stimuleren. De award vergroot tevens de interactie en academische uitwisseling tussen varkensonderzoekers en dierenartsen. De winnaars werden geselecteerd door een onafhankelijke jury van experts.
Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer