In één keer vaccineren tegen circo en PRRS

Het is nu mogelijk om biggen met één injectie te vaccineren tegen zowel het circo- als PRRS-virus. De combinatie van Ingelvac CircoFLEX en PRRSFLEX EU van Boehringer Ingelheim heeft hiervoor binnen de Europese Unie een toelating gekregen.

In+%C3%A9%C3%A9n+keer+vaccineren+tegen+circo+en+PRRS
© Boehringer Ingelheim Animal health

Het circo- en PRRS-virus zijn twee van de meest schadelijke aandoeningen in de varkenshouderij. Het circovirus kent diverse ziektebeelden. Bekendste is de wegkwijnziekte (Postweaning Multisystemic Wasting Syndrome (PMWS)) bij gespeende biggen en jonge vleesvarkens door aantasten van longen, nieren, lever, maag en darmen.

Daarnaast Porcine Dermatitits en Nefropathie Syndroom (PDNS) gekenmerkt door typische nier- en huidafwijkingen (rode vlekken) en ten derde speelt het circovirus een rol bij aandoeningen van luchtwegen, darmen, bloedvaten en het zenuwstelsel. Het virus verzwakt het immuunsysteem.


Meestal vaccineren tegen circo én PRRS

Ook het PRRS-virus verzwakt het immuunsysteem. Bij biggen en vleesvarkens zorgt Porcine Respiratory en Reproductive Syndrome met name voor luchtwegproblemen bij zeugen en vooral voor vruchtbaarheidsproblemen (reproductive) met verwerpers, dode of zwak geboren biggen.

Beide virussen versterken elkaar vaak. Reden voor de meeste varkenshouders om biggen te vaccineren tegen zowel circo als PRRS. Daarnaast worden zeugen doorgaans tegen PRRS gevaccineerd.

Doordat het nu mogelijk is om CircoFLEX en PRRSFLEX te combineren, zijn er minder handelingen nodig bij de biggen in het kraamhok. Dat bespaart arbeid en is minder belastend voor de biggen. De combinatie is toepasbaar bij biggen vanaf zeventien dagen oud. Naast het toedienen van het vaccin via injectie kan toedienen met het FreVAX-systeem waarbij het naaldloos in de spier wordt gedoseerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer