Stam Agro komt met biostimulant van reststromen pluimveesector

De Belgische start-up Stam Agro lanceert de nieuwe biostimulant Aphasol. Het bedrijf produceert dit middel dat hoofdzakelijk bestaat uit aminozuren, op basis van reststromen uit de pluimveesector.

Stam+Agro+komt+met+biostimulant+van+reststromen+pluimveesector
© Burt Sytsma

Stam Agro ontwikkelde de biostimulant met als doel gewassen efficiënter te kunnen telen. Door aminozuren via beregening op het blad van een gewas aan te brengen, kan Aphasol ervoor zorgen dat de plant energie uitspaart en nutriënten beter en efficiënter opneemt.

Ook kan de biostimulant bijdragen aan een betere voorbereiding van het gewas op extreme weersomstandigheden, zoals hitte en droogte. Het middel is in 2021 getest op meer dan 400 hectare aardappelland, schrijft Stam Agro.


Meeropbrengst 16 procent

Volgens bedrijfsontwikkelingsmanager Matthijs De Deygere behaalde Stam Agro goede resultaten met de biostimulant. 'We noteerden een gemiddelde meeropbrengst van 16 procent. De grootste verschillen waren op de akkers die door slechte weersomstandigheden een mindere oogst kenden.' Ook resulteerde het gebruik van Aphasol in kwalitatief betere aardappelen en 18,6 procent van de knollen was groter dan 50 millimeter.


Het Vlaamse Stam Agro is een onlangs opgerichte onderneming met als hoofdzaak onderzoeksactiviteiten om innovatieve toepassingen te creëren voor ondergewaardeerde nevenstromen uit de pluimveesector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer