Grondstof uit afvalwater wordt ingezet als biostimulant

Royal HaskoningDHV, ChainCraft en Koppert Biological Systems gaan samenwerken om Kaumera toe te passen als biostimulant. De nieuwe biologische grondstof wordt met een duurzame zuiveringstechniek gewonnen uit afvalwater.

Grondstof+uit+afvalwater+wordt+ingezet+als+biostimulant
© Eigen Foto

Kaumera kan worden gebruikt om biologische producten te maken. De grondstof wordt gewonnen uit de slibkorrels die zich vormen in het Nereda-zuiveringsproces. Kaumera is een volledig natuurlijk polymeer die voor verschillende toepassingen kan worden toegepast, waaronder als biostimulant.

Voordeel van de terugwinning van Kaumera is dat de hoeveelheid slib die achterblijft kleiner is. Koppert heeft de afgelopen twee jaar proeven gedaan met de inzet van de grondstof. Daaruit blijkt het een goede en duurzame vervanger voor de zeewierproducten die dienen als grondstof voor een aantal producten. Ook draagt Kaumera volgens Koppert bij aan een goede uitvloeiing van de producten en lijkt het de groei en het bodemleven te stimuleren.


Onderzoek en ontwikkeling van het terugwinnen van Kaumera uit afvalwater vindt plaats in het Nationaal Kaumera Ontwikkelingsprogramma. In dit programma werken waterschap Vallei en Veluwe, waterschap Rijn en IJssel, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, Royal HaskoningDHV en TU Delft samen. Biotechnologiebedrijf ChainCraft is aangesloten voor het toepasbaar maken en op de markt brengen van de grondstof.

Op dit moment wordt Kaumera alleen nog in Nederland geproduceerd. Doel van Koppert is Kaumera wereldwijd te gaan terugwinnen uit afvalwater. Inmiddels staan er Nereda afvalwaterzuiveringen in meer dan twintig landen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer