Regulatie van biostimulanten roept vragen op

De nieuwe Europese Meststoffenverordening EU 2019/1009 treedt op 16 juli 2022 volledig in werking. Het ministerie van LNV werkt momenteel aan nationale implementatie van de verordening en onderzoekt de mogelijkheden voor nationale erkenning van biostimulanten. Dit roept vragen op, bleek tijdens het webinar van Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) op 26 oktober.

Regulatie+van+biostimulanten+roept+vragen+op
© Koppert Biological Systems

De nieuwe verordening wordt uitgebreid naar organische stoffen, bodemverbeteraars, groeimedia en biostimulanten. Biostimulanten kunnen onder deze verordening binnen de Europese Unie worden erkend als landbouwproductiemiddelen. Via geharmoniseerde normen kan vervolgens worden aangetoond welke producten aan de wetgeving voldoen en welke een Conformité Européenne (CE)-markering mogen dragen.

De normen voor biostimulanten worden pas na 16 juli 2022 gepubliceerd. Dit laat producenten van biostimulanten achter met vragen. 'De uiteenlopende eisen maken het moeilijk om tot CE-markering te komen. Een duidelijke nationale wet- en regelgeving is er ook nog niet', stelt regulatory manager Evert Hamblok van Koppert Biological Systems.

De drie jaar durende overgangsperiode is voor veel producenten een tijd van onduidelijkheid. Hamblok: 'We weten nog niet wat de nieuwe Europese meststoffenverordening ons gaat brengen. De vraag is of we onze producten moeten aanpassen en nieuwe onderzoeken moeten doen.'


Micro-organismen

Koppert Biological Systems in het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs verkoopt verschillende biostimulanten en doet bovendien onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe biostimulanten. Micro-organismen zijn hierbij een belangrijk bestanddeel. Maar er zijn enkel een aantal soorten opgenomen in Europese wetgeving.

'Het is voor ons belangrijk dat de lijst met micro-organismen wordt uitgebreid, zodat we registratie van nieuwe biostimulanten kunnen bereiken', meldt Hamblok. 'Maar ik weet ook dat dit geen prioriteit heeft voor de Europese Commissie.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer