Biostimulanten gebruiken in plaats van chemie

De Green Deal zet in op een nieuw en beter evenwicht tussen natuur, voedselsystemen en biodiversiteit. De Europese Commissie wil daarom minder inzet van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Biostimulanten worden dan belangrijk.

Biostimulanten+gebruiken+in+plaats+van+chemie
© Han Reindsen

Tijdens de open dag van proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl op dinsdag werd duidelijk dat veel bedrijven hun biostimulant bij de Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) laten testen. Bij de aardappeltour was er veel aandacht voor.

Koppert heeft in de glastuinbouw al ervaring met biostimulanten. Nu gaat het bedrijf zich ook richten op uien, poot- en consumptieaardappelen. 'Bij biostimulanten in aardappelen kijken we naar de kritische groeimomenten. Op die momenten willen we de energiebehoefte ondersteunen', legt consultant Frank Druyff van Koppert uit.

Het gaat om vier middelen die op verschillende momenten zijn in te zetten: voor het poten voor betere stikstofopname, bij de opkomst voor sterkere wortelgroei, voor de bloei voor het stimuleren van knolaanleg en tijdens de knolontwikkeling. Druyff: 'We hopen zo meer knollen in de maat te krijgen.'

In pootgoed is relatief snel een rendement te halen

Jonas Klinkert, salesmanager van Olmix

Micosat

Met de biostimulant Micosat is al een jaar of zes ervaring. Micosat bestaat uit mycorrhizae, schimmels en bacteriën die worden afgestemd op de wortels van de plant. Volgens verkoop- en marketingdirecteur John van Klaren van Micosat zorgt dat voor een groter wortelgestel en een betere opname van water en nutriënten. 'Je hebt daardoor minder bemesting nodig.' De hogere opbrengst weegt op tegen de kosten van 360 euro per hectare, vindt hij.

Rinagro laat Compost-O voor de eerste keer testen in aardappelen. Het is een mineralenmix die de groei van micro-organismen stimuleert, waardoor in de bodem meer stikstof vrijkomt. Het zou zorgen voor meer uitstoeling en sterkere plantencellen. 'Bij gras en mais geeft dat minder ziektes', zegt accountmanager Pé Schuiringa van Rinagro.


Humus- en fulvozuren

Humifirst van Tradecorp is een vloeibaar product dat humus- en fulvozuren bevat. Volgens technisch commercieel manager Joost Joling van Tradecorp zorgt het bij aardappelen voor betere wortelontwikkeling en knolzetting. De toediening is tijdens het poten. Tradecorp laat ook een nieuwe biostimulant testen, ook in combinatie met Humifirst. Verder zijn er twee producten die bij bladtoediening worden getest.

ProAct van Plant Health Cure (PHC) is een biostimulant die verschillende plantprocessen op een natuurlijke wijze tot betere ontwikkeling stimuleert. 'ProAct gaat de plant versterken. Bij meerdere knollen bij aardappelen is de timing cruciaal', zegt teeltadviseur Johan Middelkamp van PHC.


Roodwieren

Olmix brengt geconcentreerde roodwieren als biostimulant op de markt. Het bedrijf richt zich op drie uitgangspunten: makkelijk toepasbaar, rendement voor de boer en de handel moet eraan verdienen. 'In pootgoed is vrij snel een rendement te halen. We zijn ook bezig in bloembollen en uien', laat salesmanager Jonas Klinkert van Olmix weten.

Aan het eind van de aardappeltour reageert een akkerbouwer op het mogelijke effect van biostimulanten. Klinkert: 'Als alles slaagt, geeft dat een forse meeropbrengst en zal de prijs dalen.'


Nieuw bietenras Redukto

Op proefboerderij Ebelsheerd zagen telers meerdere nieuwe bietenrassen van verschillende zaadleveranciers. Het bietenras Redukto van SESVanderHave groeide er nog niet. Het heeft resistentie tegen het bietencysteaaltje en wortelknobbelaaltjes. Door de inzet van Redukto binnen het bouwplan, in combinatie met bestaande resistente groenbemesters, kan de populatie van wortelknobbelaaltjes onder controle worden gehouden. Volgens Wim Zandvoort van SESVanderHave kan Redukto zinvol zijn voor telers die problemen hebben met wortelknobbelaaltjes in dure teelten als aardappelen. 'De resistentie tegen chitwoodi is gelijk aan zwarte braak', stelt hij. Het ras is komende herfst beperkt beschikbaar. De financiële opbrengst is wat lager dan bij de gangbare rassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer