Peensector zoekt in moordtempo naar alternatieven voor chemie

Nederlandse peentelers raken de komende jaren naar verhouding veel chemische gewasbeschermingsmiddelen kwijt voor de bestrijding van ziekten en plagen. De alternatieven zijn schaars en daarom zoekt de sector steeds naar groene oplossingen, bleek deze week tijdens de Nationale Peen Manifestatie in Lelystad.

Peensector+zoekt+in+moordtempo+naar+alternatieven+voor+chemie
© Haijo Dodde

Het doel van het proevenplatform voor de Nationale Peen Manifestatie op de locatie van WUR-Open teelten in Lelystad is de peenteelt in Nederland naar een hoger plannen tillen, zegt mede-organisator Joost Litjens van zaadfirma Bejo. 'Een belangrijk onderdeel is de zoektocht naar alternatieven voor middelen die verdwijnen. Wij kijken hier op het platform onder meer wat mogelijk is met robuustere rassen, groene middelen en bijvoorbeeld fertigatie.'

Gewasadviseur Mark Ermers van Bayer Crop Science heeft voor peentelers een helder advies. 'Ga aan de slag met geïntegreerde gewasbescherming. We raken de komende jaren diverse middelen kwijt en zullen het moeten doen met biologische gewasbeschermingsmiddelen en plantversterkers of biostimulanten. Het is goed om je op tijd te verdiepen in wat de geïntegreerde mogelijkheden zijn.'


Geïntegreerd schema

Gewasbeschermingsfirma CAV Agrotheek heeft op het proevenplatform een demo aangelegd voor de vergelijking van een standaard ziektebestrijdingsschema met naast onbehandeld ook een geïntegreerd schema en een volledig biologisch schema. Teeltadviseur Marco van Soesbergen vertelt dat in het onbehandelde deel van deze demo inmiddels behoorlijk wat meeldauw in het loof is te vinden.


Tekst gaat verder onder video.

In geïntegreerde object zijn een aantal chemische middelen vervangen door plantversterkers, legt Van Soesbergen uit. In het groene schema zijn enkele plantenextracten van toeleverancier Pireco toegepast. ‘De zoektocht naar groenere oplossingen moet in een moordtempo als we kijken naar het huidige middelenbeleid’, stelt de adviseur. ‘Op basis van de bladaantastingen hier in de groene objecten zijn we niet ontevreden. Het is nu nog afwachten hoe de geoogste peen zich houdt in de bewaarproef die nog volgt.'


Preventief meer doen

Hoe kunnen we een gezond gewas telen en een rendabele oogst binnenhalen? Dat is ook de uitdaging van Profytodsd in een demoproef die qua opzet sterk vergelijkbaar is met die van CAV Agrotheek. ‘Met minder chemische middelen, hebben we ook minder mogelijkheden om in de teelt correctiebespuitingen uit te voeren. Het betekent dat we preventief meer moeten doen en dat begint volgens ons met een gezonde bodem’, verklaart teeltadviseur Tjalling Nutma.

Profytodsd experimenteert op het proevenplatform onder meer met de bacteriepreparaten Free N en Blue N voor het vastleggen van stikstof uit de lucht in de plant. Dit moet een bijdrage leveren aan een optimale aanvoer van mineralen. ‘Van onze objecten gaan we de opbrengsten vergelijken en een kwaliteitsbepaling doen. De uitdaging is een betaalbare en effectieve ziektebestrijding met minimale milieubelasting’, zegt Nutma.

In jarenlang demo-onderzoek heeft Agrifirm verschillende bestrijdingsschema’s in peen beoordeeld op bladgezondheid en bewaarresultaat. In de loop van de jaren zijn aan de schema’s steeds meer groene middelen toegevoegd. Hendrik Eerkens zegt over de resultaten dat ook in de bewaring bepaalde schema’s met beperkte chemie naar behoren scoren. ‘We zijn aardig op weg om de chemie terug te dringen in de peenteelt’, concludeert hij.


Webinar over de toekomst van gewasbescherming

De Europese Unie kiest resoluut voor een duurzamere voedselproductie. Dit heeft grote gevolgen voor de land- en tuinbouw. De Europese industrie van gewasbeschermingsmiddelen heeft ambitieuze plannen om die Green Deal te ondersteunen. Zo zal de sector de komende jaren onder meer 14 miljard euro investeren in duurzame producten. Bayer is een van de hoofdrolspelers in dit proces en de doorvertaling van de nieuwe Europese regelgeving naar de praktijk. In samenwerking met Bayer houdt Nieuwe Oogst op 18 oktober om 20 uur een webinar waaraan ook LTO en Stichting Natuur en Milieu een inhoudelijke bijdrage leveren.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer