Avebe gebruikt groene stroom via zonnepanelen van leden

Aardappelzetmeelconcern Royal Avebe sluit de eerste contracten met leden voor de aankoop voor certificaten van groene stroom. Vergroening van de elektriciteit van Avebe is mogelijk omdat veel leden zonnepanelen op hun daken hebben liggen en groene stroom over hebben.

Avebe+gebruikt+groene+stroom+via+zonnepanelen+van+leden
© Avebe

CEO David Fousert van Avebe en Avebe-lid Erik Emmens uit het Drentse Zeijen tekenden maandag het contract voor de aankoop van Garanties van Oorsprong (GvO's). Met deze GvO's krijgt Avebe certificaten in handen waarmee het bedrijf het elektriciteitsverbruik verder vergroent. Vanaf nu kan dit ook met GvO's die door de leden worden geproduceerd.

Volgens Fousert is dit een mooie stap in het verder verduurzamen van de aardappelzetmeelproducent. 'Avebe wil zijn elektriciteitsverbruik verder vergroenen om te voldoen aan de doelen in onze duurzaamheidsstrategie. We kopen al GvO's aan op de markt, maar hoe mooi is het dat we ze nu ook van onze eigen leden betrekken? Een eerste stap is gemaakt en we hopen dat er meer leden volgen', zegt hij.


Verduurzamen

Een GvO is een bewijs van duurzaam geproduceerde elektriciteit, bijvoorbeeld met zonne- of windenergie. Veel leden van Avebe hebben zonnepanelen op hun daken om hun bedrijf te verduurzamen. Als ze groene stroom overhouden, kunnen ze die verkopen aan andere partijen die daarmee hun elektriciteitsverbruik kunnen verduurzamen. Uit een enquête die Avebe vorig jaar onder zijn leden heeft gehouden, kwam naar voren dat er interesse is in het verkopen van GvO's aan het bedrijf.

Emmens: 'Als ondernemer en als lid van Avebe ben ik blij met deze verkoop. Ik vind het een uitdaging om als leden gezamenlijk de duurzaamheidsdoelstellingen op onze bedrijven en die van onze coöperatie te verwezenlijken. Daarnaast houden we met de verkoop van GvO's aan Avebe het geld binnen de coöperatie en profiteren we er uiteindelijk allemaal van. Een win-winsituatie en hoe meer leden meedoen, hoe beter.'

Meerdere leden hebben al aangeven hun GvO's aan Avebe te willen verkopen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer