Avebe bepaalt prestatieprijs op 93,30 euro

Landbouwcoöperatie Royal Avebe heeft over het teeltjaar 2020 een prestatieprijs vastgesteld van 93,30 euro per ton zetmeelaardappelen. Het coöperatieve resultaat over het boekjaar 2020-2021 bedraagt 9,2 miljoen euro.

Avebe+bepaalt+prestatieprijs+op+93%2C30+euro
© Avebe

Boekjaar 2020-2021 omschrijft Avebe als opnieuw uitdagend in het persbericht waarin de prestatieprijs is bekendgemaakt. Het groeiende areaal zetmeelaardappelen, met name buiten Nederland, leidde tot druk op de prijzen voor natief zetmeel. Ook stijgende kosten door de coronacrisis drukten de prestatieprijs. Volgens de landbouwcoöperatie is het behalen van een prestatieprijs van 93,30 euro uiteindelijk te danken aan de gekozen strategische koers.

De strategie van Avebe richt zich op het creëren van meer toegevoegde waarde met behulp van innovatieve producten in plaats van bulkproducten. De afgelopen jaren is de vraag naar innovatieve, plantaardige producten toegenomen en de producten van Avebe van aardappelzetmeel en -eiwit spelen hierin een cruciale rol.


Forse investeringen

De capaciteit voor de productie van plantaardig eiwit is de afgelopen jaren flink uitgebreid. In het boekjaar 2020-2021 investeerde Avebe verder fors in innovatie en duurzaamheid. Deels waren dit ook geplande investeringen die in het vorige boekjaar waren uitgesteld vanwege de coronapandemie.

Avebe schrijft dat het coronavirus opnieuw zorgt voor veel onzekerheden. Zo nam afgelopen jaar het aantal besmettingen onder medewerkers toe. Daarnaast kreeg de coöperatie te maken met stijgende kosten voor transport, energie, grondstoffen en verpakkingsmaterialen. In een reactie meldt David Fousert, bestuursvoorzitter van Avebe, dat ook de leden van de coöperatie te maken hebben met forse kostenstijgingen om zetmeelaardappelen te verbouwen.

'Het is daarom noodzakelijk dat we als Avebe op koers blijven om de prestatieprijs continu te verhogen. En dat doen we middels onze strategie om meer hoogwaardige producten te kunnen leveren. Ondanks de impact van corona en de marktomstandigheden zijn we nog steeds op koers om onze strategische doelen te halen, inclusief een prestatieprijs van 100 euro in boekjaar 2024-2025', aldus Fousert.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer