Tien bedrijven dupe van illegale besmettingen tomatenvirus

Zo'n tien Nederlandse tomatenbedrijven zijn de dupe geworden van illegale besmettingen met een milde vorm van Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Tien+bedrijven+dupe+van+illegale+besmettingen+tomatenvirus
© Twan Wiermans

Een aantal bedrijven heeft zich opzettelijk geïnfecteerd met de milde variant van het virus om zo agressieve soorten te beteugelen. Deze variant heeft zich verspreid naar andere tomatenbedrijven, stelt een NVWA-zegsman. Dat bedrijven illegaal een milde ToBRFV-variant gebruiken, kwam september vorig jaar aan het licht.


Tegen een van deze ondernemingen in Zuid-Holland, de vermoedelijke leverancier van de milde virussoort, loopt een strafrechtelijk onderzoek. ToBRFV is een quarantaineorganisme. Het opzettelijk besmetten met een milde variant om erger te voorkomen, de zogeheten crossprotectie, is daarom verboden.

Voor tomatenbedrijven die zijn besmet met de milde variant, gelden dezelfde maatregelen als voor bedrijven die te kampen hebben met zwaardere besmettingen. Door de illegale toepassing en verspreiding is grote schade aan de sector toegedaan, zegt de NVWA-woordvoerder.


TuinbouwAlert ondersteunt oproep

Glastuinbouw Nederland, GroentenFruit Huis en Plantum, die deel uitmaken van TuinbouwAlert, ondersteunen de oproep van de NVWA om geen crossprotectie toe te passen. Dat partijen een oplossing voor ToBRFV op illegale wijze zoeken, is volgens een TuinbouwAlert-woordvoerder niet de juiste weg. 'Dat is ook niet te tolereren.'

TuinbouwAlert wijst er wel op dat het tomatenvirus de sector hard raakt. De organisatie pleit voor structurele oplossingen voor de ToBRFV-problematiek in de tomatensector. TuinbouwAlert wil een aanpassing van de huidige quarantainestatus, nieuwe resistente rassen en versnelling van procedures voor toelating van laagrisicomiddelen tegen plantenvirussen als ToBRFV.


Goede reinigingsmiddelen

'Daarnaast is het noodzakelijk dat er aanvullende goede reinigingsmiddelen en biociden beschikbaar komen om tot daadwerkelijke eliminatie van dit plantenvirus te komen', aldus de woordvoerder van TuinbouwAlert. 'Er zijn nog geen resistente rassen dan wel effectieve gewasbeschermingsmiddelen in de teelt beschikbaar.'

Ondanks toepassing van strikte hygiënemaatregelen slaagden tot nu toe maar enkele getroffen bedrijven erin om het plantenvirus in hun kas te elimineren. 'Gestaag neemt het aantal besmette bedrijven toe. Tegen die achtergrond is te snappen dat er wordt gezocht naar methodes om met het virus om te gaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer