Stemming in tuinbouw daalt

De stemming in de tuinbouw is in de afgelopen drie maanden gedaald, blijkt uit de Rabo Barometer. Hogere energiekosten zijn de belangrijkste oorzaak.

Stemming+in+tuinbouw+daalt
© Twan Wiermans

Andere redenen voor het geslonken vertrouwen zijn het personeelsgebrek en virusaantastingen in de tomatenteelt. De barometer van de bank liep terug van 7,9 in het derde kwartaal naar 7,1 in het vierde kwartaal.

De Rabobank signaleert tegelijkertijd dat de vraag naar tuinbouwproducten op peil blijft. 'Dat geldt zeker voor de sierteelt.' Het humeur van telers van snijbloemen, potplanten, bollen en bomen, maar ook van fruittelers, is beter dan dat in de glasgroenteteelt.


Verwachtingen positief

'De prijsvorming is voor de meeste producten gelukkig goed en ook de verwachtingen zijn positief', staat in de barometer. Dat blijkt onder andere uit contracten die al voor 2022 zijn afgesloten of waarover wordt onderhandeld. 'Een deel van de telers slaagt erin de kostenstijgingen deels door te berekenen aan afnemers', constateert de Rabobank.

Bij tomaten is de prijs redelijk tot goed geweest, oordeelt de Rabobank, maar het Tomato brown rugose fruit virus zorgde in de productie soms voor flinke problemen. 'Voor komkommer, paprika en aubergine is het beeld heel wisselend.'


De Rabo Barometer geeft eens per kwartaal de financiële ontwikkelingen in de tuinbouw aan met een cijfer van nul tot tien.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer