Sectororganisaties pleiten voor verlichte status ToBRFV

Sectororganisaties Glastuinbouw Nederland en GroentenFruit Huis pleiten voor een Regulated Non-Quarantaine Pests (RNQP)-status voor het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV).

Sectororganisaties+pleiten+voor+verlichte+status+ToBRFV
© Remco van der Meij

'Met de huidige Quarantaine (Q)-status zijn er onvoldoende mogelijkheden om goed onderzoek uit te voeren', stelt beleidsspecialist Helma Verberkt van Glastuinbouw Nederland. 'Bij een RNQP-status kunnen we meer inzetten op resistenties en groene middelen.'

Doel van Q-organismen is de Europese Unie (EU) vrijhouden van deze organismen of verdere verspreiding te voorkomen. Bij RNQP's is het doel te voorkomen dat de organismen economische schade aanrichten in specifieke teelten. Om verspreiding van het ToBRFV-virus te voorkomen, heeft de sector een hygiëneprotocol opgesteld. Dat is aangevuld met strenge hygiëneadviezen vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).


Hygiënemaatregelen

Volgens Verberkt krijgen telers met het uitvoeren van hygiënemaatregelen de locatie nog niet altijd volledig schoon. 'Dat komt onder meer door een gebrek aan goede reinigingsmiddelen of biociden. Dat maakt het spannend. Wat betreft plantmateriaal moeten we waakzaam blijven en stappen maken in innovatie.'

Sinds september zijn er in Nederland tien tomatenbedrijven met een ToBRFV-besmetting bijgekomen. In totaal staan nu 36 tomatenbedrijven onder toezicht van de NVWA. Ook de NVWA pleit in Europa voor het verwijderen van de Q-status.


Grote kostenposten

'Het gaat om grote kostenposten voor telers', zegt Verberkt. ToBRFV kan schade aanrichten aan het gewas zelf en heeft daardoor invloed op de opbrengst. Je ziet nu zelfs dat bedrijven eerder stoppen of overschakelen naar een andere teelt.' Het virus is niet gevaarlijk voor mens, dier of milieu. Vrijwel alle paprikarassen zijn resistent tegen ToBRFV.


Het virus verspreidt zich niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa, daarnaast begint ToBRFV op te duiken in Canada en Amerika. De NVWA meldde deze week dat het per 1 januari 2022 strikter gaat handhaven op de bemonsteringseisen bij zaden voor toetsing op ToBRFV.


EU-noodmaatregelen

De NVWA vraagt zaadbedrijven zich voor te bereiden op de gevolgen van EU-noodmaatregelen voor tomaten- en paprikazaden. Deze maatregelen eisen dat zaden met geharmoniseerde methodes worden getoetst op afwezigheid van het virus.

Bemonstering moet worden uitgevoerd door of onder toezicht van de NVWA. Uit een EU-audit bleek dat toezicht op monstername kan worden verbeterd. Vandaar dat de NVWA de Nederlandse werkwijze per direct moest afstemmen op de EU-noodmaatregelen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer