NVWA roept tomatentelers op geen crossprotectie toe te passen tegen ToBRFV

De NVWA heeft aanwijzingen dat enkele Nederlandse tomatenbedrijven planten opzettelijk infecteren met een 'milde variant' van ToBRFV. Daarmee proberen ze schade van agressieve virusvarianten te beperken. Deze crossprotectie is niet toegestaan, laat de NVWA weten.

NVWA+roept+tomatentelers+op+geen+crossprotectie+toe+te+passen+tegen+ToBRFV
© Twan Wiermans

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) heeft een quarantainestatus in de Europese Unie. Daarom is het verplicht introductie en verspreiding van het virus te voorkomen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept tomatentelers met klem op geen crossprotectie tegen ToBRFV te gebruiken. Binnen de Europese Unie is het niet toegestaan ToBRFV voorhanden te hebben of te vermeerderen. Een vermoeden van verspreiding of aanwezigheid van het virus dient direct bij de NVWA te worden gemeld.


Strafrechtelijk onderzoek

De autoriteit meldt dat tegen de vermoedelijke leverancier van een crossprotectiemiddel een strafrechtelijk onderzoek loopt. Er is nog onvoldoende zicht op of deze variant daadwerkelijk mild is onder verschillende omstandigheden. Wel heeft de NVWA informatie dat er bedrijven zijn waar serieuze problemen optreden.


Toepassing van crossprotectie kan bovendien andere bedrijven in de problemen brengen, schrijft de NVWA. ToBRFV is zeer besmettelijk en via contact gemakkelijk overdraagbaar op waardplanten. Overigens heeft de NVWA aanwijzingen dat de illegaal ingezette variant zich via een natuurlijke weg heeft verspreid naar verschillende teeltbedrijven.

Bij telers waar deze variant wordt aangetroffen, ongeacht de bron, gelden dezelfde maatregelen als bij bedrijven waar andere varianten van ToBRFV worden aangetroffen. Als er aanwijzingen zijn voor opzettelijke besmetting, kan strafrechtelijk onderzoek volgen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer