Meer bedrijven besmet met tomatenvirus

In Nederland zijn 38 teeltbedrijven besmet met het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV), meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dat zijn twee bedrijven meer dan november vorig jaar, toen de NVWA de vorige keer hierover berichtte.

Meer+bedrijven+besmet+met+tomatenvirus
© Twan Wiermans

Sindsdien hebben vier nieuwe bedrijven te kampen met ToBRFV, zijn er geen glastuinbouwbedrijven vrijgegeven en stapten twee glastuinders over op een andere teelt. Naast de 38 bedrijven hebben vier bedrijven de status 'verdacht', aldus de NVWA.


Bij één ervan werden symptomen ontdekt tijdens de teeltwisseling en kon nog geen officieel monster worden genomen. In andere gevallen was een vruchtmonster van een verkochte partij aanleiding voor de verdenking. Sinds halverwege 2019 is in totaal op 54 teeltlocaties het tomatenvirus vastgesteld. Op twaalf bedrijven is het virus met succes geëlimineerd, terwijl op twee locaties daarvan een nieuwe introductie is geweest. Zes bedrijven gingen een ander gewas telen.


Meeste in het Westland

Van de besmette bedrijven zijn er elf te vinden in het Westland, vijf in Hollands Kroon, één in Lansingerland, twee in Reimerswaal, één in de Haarlemmermeer, twee in Horst aan de Maas, één in Goeree-Overflakkee, twee in Brielle, twee in Steenbergen, één in Zuidplas, één in de Noordoostpolder, drie in Westvoorne, drie in Midden-Delfland, één in Pijnacker-Nootdorp en twee in Waadhoeke.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer