Strikte handhaving NVWA op bemonsteringseisen ToBRFV-toets

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf 1 januari 2022 strikt handhaven op de bemonsteringseisen voor toetsing op het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). De NVWA vraagt bedrijven zich voor te bereiden op de gevolgen van EU-noodmaatregelen voor tomaten- en paprikazaden.

Strikte+handhaving+NVWA+op+bemonsteringseisen+ToBRFV%2Dtoets
© Twan Wiermans

Noodmaatregelen van de Europese Unie (EU) voor ToBRFV vereisen dat tomaten- en paprikazaden met geharmoniseerde methodes worden getoetst op afwezigheid van het virus. De bemonstering moet worden uitgevoerd door of onder toezicht van de NVWA. De toetsuitslagen worden gebruikt voor de afgifte van plantenpaspoorten en exportcertificering.

De NVWA voerde al inspecties uit op de uitvoering van de ToBRFV-toetsen. Uit een EU-audit van eind 2020 bleek dat het toezicht op de monstername kan worden verbeterd. Vandaar dat de NVWA de Nederlandse werkwijze per direct moest afstemmen op de EU-noodmaatregelen. Ook is voorgeschreven dat de werkwijze bij export voldoet aan de wettelijke eisen uit de Europese controleverordening (EU) 2017/625.


Drie opties voor bemonstering

Bemonstering van tomaten- en paprikazaden zonder autorisatie is per 1 januari 2022 niet toegestaan als de toetsuitslagen nodig zijn voor een officiële verklaring. Dat betreft de afgifte van plantenpaspoorten en exportcertificering. Vanaf de gestelde datum zijn er drie opties voor bemonstering: door een keurmeester, met een NAL-autorisatie of met een autorisatie voor 'Bemonstering Onder Officieel Toezicht' (Boot).

Kwaliteitscontrolebureau Naktuinbouw heeft de nieuwe Boot-module ontwikkeld samen met de NVWA. De toepassing is beperkt tot bemonstering van tomaten- en paprikazaden voor officiële toetsing op ToBRFV. Bedrijven die zich voor 1 januari 2022 bij Naktuinbouw aanmelden voor de Boot-module krijgen een ontheffing tot 1 juni 2022 om de feitelijke autorisatie te verkrijgen.


Na deze autorisatie kunnen de bedrijven de toetsuitslagen gebruiken bij de afgifte van een plantenpaspoort en/of een exportcertificaat. Dat geldt alleen voor bedrijven die de bemonstering volgens de Boot-module laten uitvoeren. Naktuinbouw houdt toezicht door een bedrijfsaudit. De NVWA doet dat met Boot via een nacontrole en een audit op het systeem.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer