Europees project bestrijdt virus in tomaat en komkommerachtigen

Wageningen University & Research (WUR) neemt deel aan het door de Europese Unie gefinancierde Virtigation-project. Dat is opgezet om opkomende virusziekten in tomaten, cucurbitaceae, meloen, pompoen en courgette te bestrijden.

Europees+project+bestrijdt+virus+in+tomaat+en+komkommerachtigen
© VidiPhoto

Tomaten en komkommerachtigen behoren tot de meest geproduceerde groentegewassen ter wereld. Deze gewassen worden mondiaal momenteel aangetast door twee opkomende virussen. Dat zijn het begomovirus ToLCNDV (Tomato leaf curl New Delhi virus) en het tobamovirus ToBRFV (tomato brown rugose fruit virus).


Momenteel zijn er weinig effectieve oplossingen voorhanden om de vernietiging van gewassen door deze plantenvirussen te stoppen. Het doel van het Virtigation-project is om oogstverliezen van tomaten en komkommerachtigen als gevolg van virusziekten tot 80 procent te verminderen.

Binnen het onderzoek wordt gekeken naar oplossingen, zoals plantresistentie, plantenvaccins, biopesticiden en combinaties daarvan. Dat is nodig voor een geïntegreerde aanpak voor plaagbestrijding. Het project heeft ook tot doel nieuwe methoden te implementeren voor vroege detectie, preventie en bestrijding van deze plantenvirussen. Virtigation heeft een totaalbudget van 7 miljoen euro voor vier jaar en brengt 25 partners uit twaalf landen samen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer