Vanggewas kort maken zonder glyfosaat

Het was vorig jaar mogelijk om het vanggewas voor de maisteelt kort te maken zonder dat hiervoor glyfosaat werd gebruikt. Dat kwam naar voren op enkele demobedrijven in het kader van het project Grondig Boeren met Mais Brabant.

Vanggewas+kort+maken+zonder+glyfosaat
© Twan Wiermans

Binnen dit project wordt gewerkt aan een toekomstbestendige maisteelt. De resultaten van 2021 zijn woensdag tijdens een webinar besproken. Enkele bedrijven in West-Brabant werken aan het mechanisch kort maken van het vanggewas. Bij loonbedrijf Kennes in Strijbeek werd een deel van het perceel op 6 maart ondiep en fijn gefreesd, het overige deel werd die dag behandeld met glyfosaat.

Na zes weken was er in het mechanisch behandelde deel opslag van Italiaans raaigras, wat in 2020 werd ondergezaaid. Eind april werd geploegd en vervolgens gezaaid. Volgens begeleider Mark de Beer van Groeikracht waren bij de maisoogst de verschillen in opbrengst en voederwaarde minimaal, net als de hoeveelheid stikstof die achterblijft in de bodem.

Ook bij Roger en Jeroen Brosens in Wouwse Plantage waren de verschillen klein. Hier is op 3 maart 2021 het perceel in 2020 via niet-kerende grondbewerking met de mais gezaaid rietzwenk doodgespoten. Daarnaast is een referentiestrook met de schijveneg bewerkt, deels op dezelfde dag. 'Door de niet-kerende grondbewerking is de opslag van het vanggewas nog weleens een dingetje', stelt De Beer.


Vroeg mechanisch bewerkt

Met het oog op de 'gelepercelendiscussie' werd vijf dagen later, op 8 maart, een deel van het glyfosaatperceel bewerkt. Eind maart zijn de overige delen van het perceel, met glyfosaat en geëgd, bewerkt met de schijveneg.

De verschillen in de opbrengst en voederwaarde waren bij de oogst van 20,6 ton droge stof mais per hectare klein. Ook was er geen verschil tussen het vroeg of laat bewerken van het glyfosaatperceel.

De Beer: 'Belangrijk is dat je de mechanische bestrijding goed doet. Het kan zonder glyfosaat. Soms is dat middel wel nodig om de groei te stoppen, zoals bij percelen met weinig draagkracht.'


Enorm wortelpakket

Brosens is tevreden: 'We hebben prima resultaten op onze grond, met rietzwenk gaat het goed. Het wortelpakket is enorm. Met bewerking kun je het gewas ook goed voorverteren. We zagen geen verschillen in onkruiddruk tussen de proeven.'

Deze werkwijze is intensiever. Bij mechanische bestrijding is 7 liter diesel per hectare nodig, bij chemisch 2 liter. Dit is dus een verschil van 5 liter diesel per hectare. Binnen het project wordt de totale CO2-voetafdruk nog berekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer