Foto-oproep De Groot (D66) valt verkeerd: 'opruiing'

De oproep van Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) aan burgers om gele weilanden vast te leggen en de foto's naar landbouwminister Henk Staghouwer te sturen, houdt de gemoederen bezig. Naast afwijzende reacties, klonk er ook een tegengeluid om juist de mooie kant van het platteland te fotograferen.

Foto%2Doproep+De+Groot+%28D66%29+valt+verkeerd%3A+%27opruiing%27
© Dirk Hol

De Groot deed zijn oproep donderdagochtend in de Tweede Kamer tijdens een landbouwdebat. Hij stelde dat de velden 'dit voorjaar weer geel kleuren door onnodig gebruik van glyfosaat'. Daarna verwees de D66'er naar een aangenomen motie uit 2018 waarin de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt opgeroepen om deze toepassing niet langer toe te staan. Het stoort De Groot dat er met die motie niets is gedaan.

'Doordat de minister dit gebruik toestaat, zijn de gele velden een middelvinger naar de Tweede Kamer en de mensen die er wonen. Daarom wil ik de mensen oproepen foto's te maken en op te sturen naar het ministerie, zodat de minister kan zien wat er in het land gebeurt', zei De Groot. Hij kreeg later online bijval van GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet.


De videosamenvatting van het debat staat hieronder:


Heksenjacht

BBB-Kamerlid Caroline van der Plas reageerde fel. Ze verweet De Groot 'opruiing' en sprak van een 'heksenjacht'. 'Ik vind niet dat een parlementariër zo'n oproep kan doen.' Daarbij wees ze erop dat deze toepassing van glyfosaat is toegestaan. De Groot erkende dat boeren de wet niet overtreden, maar verweet de minister niet te handelen naar het eerder ingediende verzoek van de Tweede Kamer.De Groot kreeg op sociale media veel kritiek, maar staat een etmaal later nog steeds achter zijn oproep. Hij vindt niet dat die bijdraagt aan polarisatie. 'Het gaat mij erom dat mensen een signaal geven. De minister staat iets toe en de Tweede Kamer wil dat verbieden. Laat de minister zien wat je ervan vindt. En nee, je moet natuurlijk geen huizen fotograferen, alleen het landschap waar ze normaal gesproken ook van genieten.'


Tegenvoorstel

LTO Nederland deed na de oproep van De Groot een tegenvoorstel om de mooiste foto's van het platteland naar de minister te sturen. Daarbij bracht de organisatie ook laatste stand van zaken wat betreft glyfosaat onder de aandacht.
Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer