Bayer krijgt opnieuw gelijk in rechtszaak over Roundup

Chemieconcern Bayer heeft deze week voor de tweede keer in korte tijd succes geboekt in een Amerikaanse rechtszaak over Roundup.

Bayer+krijgt+opnieuw+gelijk+in+rechtszaak+over+Roundup
© Haijo Dodde

Een juryrechtbank in San Benardino, in de staat California, oordeelde dat de kanker waaraan een vrouw lijdt die Bayer had aangeklaagd, niet veroorzaakt is door haar jarenlange gebruik van het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel.

In 2018 en 2019 werd Bayer in drie rechtszaken veroordeeld tot het betalen van tientallen miljoenen dollars schadevergoeding aan mensen die zeiden ziek te zijn geworden van het gebruik van Roundup. In oktober van dit jaar wees een jury in Los Angeles echter de klacht af van een vrouw die zei dat haar zoon kanker had gekregen na blootstelling aan het middel.


Hoofdpijndossier

Voor Bayer was dat de eerste overwinning in een hoofdpijndossier dat het kreeg na de overname van Monsanto in 2018. Monsanto bracht Roundup in de jaren zeventig op de markt. Tienduizenden Amerikanen hebben klachten ingediend omdat het middel kanker zou veroorzaken. Bayer heeft in zo'n 96.000 zaken een schikking getroffen, iets wat het bedrijf miljarden heeft gekost, maar duizenden andere zaken moeten voor de rechter komen.

Roundup bevat het bestanddeel glyfosaat, dat in verband wordt gebracht met een vorm van lymfeklierkanker. Bayer zelf heeft altijd gezegd dat het herbicide veilig te gebruiken is. Volgens het bedrijf is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat dit middel de ziekte veroorzaakt. Wel heeft Bayer besloten vanaf 2023 geen producten met glyfosaat meer te verkopen aan particulieren in de Verenigde Staten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer