Sallandse zuivel klaar voor eerste smaaktest

De eerste liters volle boerenyoghurt rolden deze week uit de nieuwe zuivelfabriek op de boerderij van melkveehouders Tom en Ellis Lugtenberg in het Overijsselse Olst. Vrienden, bekenden en professionals gaan nu eerst proeven of de yoghurt lekker genoeg is om onder het merk Zuivel van SalLand definitief in de markt te zetten.

Sallandse+zuivel+klaar+voor+eerste+smaaktest
© Ruben Meijerink

Zuivel van SalLand is een initiatief van de melkveehouders en horecaondernemer Leon Ripperda. Zij willen Sallandse zuivel verkopen aan lokale horeca, detailhandel, bakkerijen en later ook aan scholen en de zorgsector. Dit jaar hopen ze 80.000 kilo melk te verzuivelen, volgend jaar 200.000 kilo.

De melk komt van de 150 MRIJ-koeien van de familie Lugtenberg. 'We zetten in op een korte keten, waardoor we tussenhandel omzeilen en een betere melkprijs krijgen', zegt Tom van Lugtenberg.


Extensiever boeren

Daarmee wil Zuivel van SalLand ook het landschap teruggeven aan Salland. 'Door de hogere melkprijs kun je als boer extensiever boeren. Dit kan betekenen dat er bomen worden aangeplant, heggen gepoot, plasdrasgebieden gecreëerd voor weidevogels of kruidenrijk grasland wordt ingezaaid. Het bomen planten gaat in samenwerking met stichting IJssellandschap. Landschap Overijssel wil ook aanhaken', zegt Lugtenberg.

Vanwege deze samenwerking krijgt Zuivel van SalLand een Leader-subsidie van 100.000 euro. Als consumenten het merk volop kopen, kunnen ook andere Sallandse melkveehouders melk leveren aan het nieuwe zuivelmerk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer