Rik Hoogenberg: 'Melkveehouders zijn hun grip op de keten kwijt'

Een kleinschalige en korte zuivelketen met een eerlijke melkprijs en thuisbezorgde producten. De website ikwileerlijkezuivel.nl wil dat doel in de komende jaren realiseren voor melkveehouders.

Rik+Hoogenberg%3A+%27Melkveehouders+zijn+hun+grip+op+de+keten+kwijt%27
© Twan Wiermans

Eerst wordt via crowdfunding geld bijeengebracht om dit doel te bereiken. Mede-initiatiefnemer Rik Hoogenberg geeft tekst en uitleg over het doel van de website ikwileerlijkezuivel.nl.

Boer bij Natura 2000-gebied moet grootste stappen zetten en heeft meeste moeite om hoofd boven water te houden

Rik Hoogenberg, mede-initiatiefnemer ikwileerlijkezuivel.nl

Wat gaan jullie doen?

'Via ikwileerlijkezuivel.nl willen we met een onlinezuivelsupermarkt een verandering in gang zetten met eerlijkheid als uitgangspunt. De huidige zuivelketen is scheefgegroeid, voor de boer blijft geen eerlijke prijs over. Ze zijn hun grip op de keten kwijt. Het moet eerlijker, groener en digitaler.

'We willen met kleine fabriekjes zuivel verwerken, dichtbij de consument. FrieslandCampina is ook ontstaan uit kleine fabriekjes. Met de huidige technologie is het mogelijk om dit te doen. Elders gebeurt dit al. Denk aan Uber Eats en Thuisbezorgd.nl. Een combinatie van schaalgrootte en kleinschaligheid.'

Wat is een eerlijke prijs?

'Wij denken aan een 20 tot 30 procent hogere melkprijs. Dat kan door korte ketens.'


Kan iedere melkveehouder meedoen?

'We willen ook gaan voor het eerlijk omgaan met de natuur. Dat kan door projecten op te starten om die verduurzaming vorm te geven. Denk methaanreductie door algen te voeren. We beginnen in het oosten van het land met boeren bij Natura 2000-gebieden.

'Zij moeten de grootste stappen maken en hebben de meeste moeite het hoofd boven water te houden. Uit dichtbij de natuur boeren is juist een verdienmodel te maken. Met de eerste fabriek hebben we een blauwdruk van hoe die eruit moet zien. Die is vervolgens te kopiëren nabij andere Natura 2000-gebieden, waarbij de bestellingen centraal worden aangestuurd.'


Wat komt als eerste op de markt?

'Het eerste jaar zetten we met ikwileerlijkezuivel.nl de keten neer om te laten zien dat deze werkt. We beginnen met hangop, met extra toevoegingen als opties. Denk aan mineralen en vitamine D. Daarbij willen we met toppings werken, met natuurlijke producten. We zetten zo min mogelijk in op chemisch. Zo willen met de producten inspelen op het gezondheidsaspect van zuivel. We weten nog niet wat de producten gaan kosten.'

Waar staan jullie over tien jaar?

'Ik denk niet dat we alle melk in Nederland kunnen verwerken. Als iedere boer 1 miljoen kilo melk produceert, dan denk ik dat we over tien jaar duizend boeren kunnen bedienen. Meer verwerken is in ons land niet realistisch.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer