Zuco komt met kwark van geitenmelk

De zuivelcoöperatie Zuco in Dokkum brengt sinds vrijdag onder de naam 'Mekker' kwark van geitenmelk op de markt.

Zuco+komt+met+kwark+van+geitenmelk
© Het Hoge Noorden

De coöperatie werd benaderd door een jonge biologische geitenhouder met twintig melkgeiten. De melk werd aanvankelijk tot geitenkaas verwerkt. De kaasmaker stopte ermee, waarop de ondernemer een ander afzetkanaal voor zijn melk moest vinden.

'Vanuit Zuco wilden we een product met geitenmelk ontwikkelen, zodat we ook zuivel kunnen aanbieden voor mensen met een lactose-intolerantie. Door met deze ondernemer te starten, kunnen we klein beginnen en vervolgens opschalen', vertelt Hessel Jan Sinnige van de coöperatie.


De coöperatie vindt het belangrijk om een 'true cost'-prijs te hanteren. Dat is een prijs die is gebaseerd op de kosten die moeten worden gemaakt. Voor de geitenkwark 'Mekker' ligt de overeengekomen melkprijs ver boven de landelijke marktprijs waarmee deze geitenhouder kan blijven ontwikkelen, stelt Sinnige.

Volgens Sinnige ligt die prijs op 1,50 euro per kilo melk franco, exclusief btw. 'Dat heeft deze boer ook nodig.' Voor koeienmelk wordt 1 euro per kilo betaald, franco en exclusief btw. 'Met de ophaalkosten eraf houdt de melkveehouder nog 85 cent over', zegt hij.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer