Boomkweker Floriade: bomen dragen bij aan oplossing klimaatverandering

Bomen zijn onderdeel van de oplossing om klimaatverandering tegen te gaan, stelt Van den Berk Boomkwekerijen. Deze week legden medewerkers van het bedrijf uit het Brabantse Sint-Oedenrode de laatste hand aan hun bijdrage aan de Floriade die in april van start gaat.

Boomkweker+Floriade%3A+bomen+dragen+bij+aan+oplossing+klimaatverandering
© Van den Berk Boomkwekerijen

Een van de blikvangers op de wereldtuinbouwtentoonstelling zijn de Dobberende Bomen, een kunstproject van Mothership. Met de dobberende bomen vraagt het kunstcollectief aandacht voor de wereldwijd stijgende temperatuur die leidt tot een stijging van de zeewaterspiegel. Van den Berk Boomkwekerijen is sponsor van dit kunstproject. De iepen dobberen in oude zeeboeien van Rijkswaterstaat op het water.

In een zeecontainer, 3 meter onder NAP, gaat Van den Berk Boomkwekerijen tijdens het evenement uitleg geven over de relatie tussen bomen en water en de baten van bomen in de stad. Als we bomen de ruimte geven om te groeien, houden ze neerslag vast, is de redenatie. Bomen leveren schaduw, waardoor gebouwen en wegen minder warmte opslaan en uitstralen. Daarmee kunnen ze de opwarming van de aarde remmen en hebben ze een positief effect op de leefbaarheid in de stad.


Floriade

Het is de vierde keer dat de Brabantse boomkwekerij deelneemt aan de Floriade. Het bedrijf vindt dat het niet mag ontbreken als een van de grootste boomkwekers van Europa. Het ziet zichzelf in de eerste plaats als ambassadeur van groen. 'Het is goed dat de sector daarvoor de krachten bundelt', vindt Van den Berk Boomkwekerijen. 'Daarnaast versterkt deelname onze naamsbekendheid en geeft deze de mogelijkheid om het belang van bomen onder de aandacht van een groot publiek te brengen.'

De afgelopen weken zijn op de kavel van Van den Berk Boomkwekerijen vijftien bomen geplant, negentig haagplanten, 475 siergrassen in vier soorten en negenhonderd vaste planten, allemaal inheemse kruiden die zijn geleverd door Cruydthoeck. In totaal gaat het om 615 vierkante meter beplanting. De aanplant op de kavel is tijdelijk. Voor de rand, onderdeel van het Arboretum, heeft de Brabantse onderneming in 2018 al een heel assortiment beuken geleverd en deze blijven na afloop van de Floriade staan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer