NVWA+verdenkt+bedrijven+van+productie+illegaal+ToBRFV%2Dmiddel
Nieuws
© Twan Wiermans

NVWA verdenkt bedrijven van productie illegaal ToBRFV-middel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dinsdag twee Zuid-Hollandse bedrijven doorzocht. Vermoedelijk werkten ze samen bij het maken en gebruiken van een niet-toegelaten middel tegen het besmettelijke tomatenvirus ToBRFV.

Eerder tijdens het onderzoek stuitte de NVWA in Zuid-Holland op een kas met daarin met ToBRFV besmette planten. Vermoedelijk werd in deze kas geëxperimenteerd met het virus. Dat is alleen toegestaan met een vergunning. Dat was op dit bedrijf niet het geval. Ook was de aanwezigheid van het virus niet gemeld bij de NVWA.


Uit nader onderzoek kwam naar voren dat het aannemelijk was dat de twee bedrijven in Zuid-Holland een middel maakten met een zwakke stam van het virus en gebruikten om het tomatenvirus mee te bestrijden. Ook dat is niet toegestaan.

Bekijk meer over: