Gelderland wil nu nog niet af van geborgde zetels

Gedeputeerde Staten van Gelderland willen het aantal geborgde zetels in de waterschappen Rivierenland en Rijn en IJssel voorlopig niet aanpassen tot het wettelijk minimum van zeven.

Gelderland+wil+nu+nog+niet+af+van+geborgde+zetels
© Waterschap Rivierenland

De discussie over het aantal geborgde zetels ontstond vorig jaar in Gelderland na een motie van de Partij voor de Dieren. De bedoeling was het aantal geborgde zetels in de waterschappen Rivierenland en Rijn en IJssel terug te brengen naar het wettelijk minimum ten laste van de categorie ongebouwd.

Het andere waterschap in Gelderland, Vallei en Veluwe, heeft het aantal geborgde zetels al teruggebracht naar 7.


Overleg waterschappen en provincies

De motie van de Partij voor de Dieren is later ingetrokken onder de toezegging dat de provincie met de waterschappen over de kwestie in overleg zou treden. Ook zou Gelderland overleggen met de buurprovincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant, omdat waterschap Rivierenland ook in deze provincies actief is.

Uit het overleg met de waterschappen blijkt dat ze nog willen wachten met het aanpassen van de zetels. De Tweede Kamer behandelt naar verwachting binnenkort een initiatiefvoorstel over de geborgde zetels.

De uitkomst van deze politieke discussie is nog ongewis, maar zal mede bepalen of het verminderen van het aantal geborgde zetels opportuun is. Neem daarom geen tussentijdse beslissingen, zeggen de waterschappen.


Ander advies

De provincies adviseren anders. Zuid-Holland heeft eind vorig jaar juist een initiatiefvoorstel aangenomen om het aantal geborgde zetels in de algemene besturen van de in die provincie gelegen waterschappen vast te stellen op het wettelijk minimum van zeven zetels.

Ook de provincies Utrecht en Noord-Brabant hebben geen bezwaren tegen het nu al terugbrengen naar zeven geborgde zetels in het waterschapsbestuur.


In de ijskast

Op basis van ingewonnen informatie adviseren Gedeputeerde Staten de Gelderse Statenleden om het verminderen van het aantal geborgde zetels voorlopig maar even in de ijskast te zetten.

Overigens is Gelderland uiteindelijk wel voor afschaffing van het stelsel van geborgde zetels. Maar Gedeputeerde Staten stellen zich op het standpunt dat zolang het stelsel van geborgde zetels nog bestaat, er recht moet worden gedaan aan de belangenverhoudingen zoals die ooit in de reglementen van de waterschappen zijn vastgelegd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer