LTO wil nu geen wijzing waterschapbestuur

LTO Nederland heeft aan minister Melanie Schultz Van Haegen (I&M) gemeld dat nu niet het moment is om wijzigingen door te voeren in het bestuur van de waterschappen.

LTO+wil+nu+geen+wijzing+waterschapbestuur
© Waterschap Rivierenland

De Advies commissie Water (AcW) heeft juli vorig jaar op verzoek van de minister een advies gegeven over het handhaven van de geborgde zetels.

De AcW kwam tot een aantal conclusies. Ten eerste hoeft het huidige systeem hoeft niet op de schop, omdat het passend is bij een functionele democratie.

Geborgde zetels

Ten tweede moet het aantal geborgde zetels wettelijk worden vastgelegd in voor elke categorie (natuurbeheerders, bedrijfsgebouwd en landbouw) twee zetels.

Tot slot moet de bepaling dat tenminste één geborgde zetel in het dagelijks bestuur zit uit de wet worden geschrapt.

Geen discussie

LTO heeft in haar reactie op het advies een aantal redenen genoemd waarom nu niet een discussie opgestart moet worden voor aanpassing van de bestuurssamenstelling.

Met de Unie van Waterschappen deelt LTO de mening dat door de AcW de urgentie voor wijzigingen nu niet is aangetoond.

Functionele democratie

Verder hecht LTO eraan om vast te stellen dat waterschappen een functionele democratie zijn, waarin het bestuur feitelijk uit vier belangencategorieën bestaat: ingezetenen, landbouw, natuureigenaren en bedrijfsgebouwd. Er is alleen een verschil is in de wijze van verkiezen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer