Overijssel tornt niet aan geborgde zetels Drents Overijsselse Delta

Het aantal geborgde zetels in het bestuur van waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) wordt niet omlaag gebracht van acht naar het wettelijk minimum van zeven. Een meerderheid van Provinciale Staten van Overijssel acht dat op dit moment niet nodig.

Overijssel+tornt+niet+aan+geborgde+zetels+Drents+Overijsselse+Delta
© DIRK HOL

Dat bleek woensdag tijdens de laatste Statenvergadering in Overijssel. D66 diende daar een 'motie vreemd' in die oproept om terug te gaan naar zeven geborgde zetels in de waterschapsbesturen. Eerder werd in Zuid-Holland een dergelijk besluit wel genomen. D66 wilde ook een andere verdeling van de geborgde zetels, waarbij natuur een extra zetel zou krijgen. 'Dat past bij bestuurlijke vernieuwing. In de Tweede Kamer is een meerderheid voor afschaffing. Wij kunnen nu een eerste stap zetten en niet afwachten wat er landelijk wordt besloten', aldus D66-Statenlid Renilde Huizenga.

Gedeputeerde Bert Boerman (ChristenUnie) gaf tijdens het debat aan dat het provinciebestuur het niet noodzakelijk acht om met een wijziging te komen voor het landelijke wetgevingstraject is afgerond. 'Dat wetsvoorstel zal ons nader inzicht geven over hoe wordt omgegaan met de modernisering van het waterschapsbestel.'


Meer geborgde zetels

Statenlid Dirk van Dijk (SGP) pleit juist voor meer geborgde zetels, meer specifiek voor de landbouwsector. 'De huidige politieke ontwikkelingen maken de aanwezigheid van landbouw in de waterschappen des te noodzakelijker. Door het aantal geborgde zetels te verhogen, maken we een gebaar naar een sector die continu in de verdrukking is, tot wanhoop wordt gedreven en het land wordt uitgejaagd. Laten we een signaal afgeven dat de landbouw ons ter harte gaat.'

Van Dijk diende bij de motie vreemd een eigen motie in die pleit voor een verhoging van het aantal geborgde zetels voor de landbouw bij WDODelta van vier naar vijf, en bij Vechtstromen van drie naar vijf. Het gros van de fracties sloot zich echter aan bij de woorden van Boerman, dat nu niet het moment is om te tornen aan het aantal zetels.


Niet logisch

Ben Eshuis (CDA): 'Het in stand houden van geborgde zetels is voor ons van belang. Maar het is niet logisch om op dit moment deze discussie te voeren.' Regien Courtz (VVD): 'We willen de wetswijziging afwachten, niet nu op stel en sprong zaken doorvoeren.'

Het voorstel van D66 kreeg steun van GroenLinks, PvdA, SP, Mooi Overijssel en de Partij voor de Dieren. De daarmee gepaard gaande 18 stemmen wogen niet op tegen de 27 tegenstemmen. Ook het plan van de SGP werd met 10 tegen 35 stemmen weggestemd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer