Utrechtse Staten tegen geborgde zetels

De Utrechtse Staten hebben een motie aangenomen tegen het 'ondemocratische fenomeen' van geborgde zetels in de waterschapsbesturen.

Utrechtse+Staten+tegen+geborgde+zetels
© De Stichtse Rijnlanden

Het voorstel van GroenLinks werd gesteund door PvdD, PvdA, D66, PVV, SP en 50Plus, genoeg voor een ruime meerderheid.

De VVD stemde tegen de motie, heeft tegen de motie gestemd waarbij GS opgeroepen wordt om met de minister in overleg te treden over het opheffen van de geborgde zetels.

De liberalen zijn van mening dat een eventuele herziening van geborgde zetels een taak is van de landelijke overheid. 'Want over twee jaar vindt er een evaluatie plaats van de Waterschapswet en daarom moet je nu geen voorbarige conclusies trekken', melden zij op hun website.

Geborgde zetels

De VVD onderstreept dat een goed functionerend bestuur nodig is. 'Maar laten we eerst de uitkomst van de verkiezingen en onderhandelingen afwachten. Het debat ging verder over het eventueel afschaffen van de geborgde zetels. Het gaat hier om eenderde van de zetels, die niet gekozen wordt door de bevolking, maar zij vertegenwoordigen de agrarische sector, bedrijven en natuurorganisaties.'

Met name GroenLinks ontpopte zich hier als een fervent voorstander. Zij vindt de geborgde zetels een 'ondemocratische fenomeen'. 'Immers de geborgde zetels voor agrariërs, ondernemers en terreinbeheerders betekenen in de praktijk vaak extra zetels voor CDA en VVD', meldt GroenLinks op haar site.

Transparant

VVD-woordvoerder Gert-Jan Weierink stelde in het debat dat geborgde zetels inderdaad wat ouderwets zijn en dat de manier van kiezen niet erg transparant en democratisch overkomt, maar dat de democratische besluitvorming binnen het waterschap niet in het geding is. Het gaat immers om een functioneel bestuur, waarbij van oudsher de trits belang, betaling en zeggenschap opgaat, aldus Weierink.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer