WUR presenteert boek over biologische gewasbescherming

Experts van Wageningen University & Research (WUR) en Koppert Biological Systems presenteren in een nieuw boek de laatste stand van zaken rondom biologische gewasbescherming. Het boek geeft een genuanceerd beeld van de mogelijkheden en voordelen, maar ook van de uitdagingen.

WUR+presenteert+boek+over+biologische+gewasbescherming
© Koppert

In de boer-tot-bordstrategie stelt de Europese Unie (EU) strenge eisen aan het gebruik van chemische pesticiden. Veel middelen worden of zijn al verboden, waardoor moet worden gekeken naar andere oplossingen voor telers om hun gewas te beschermen tegen ziekten en plagen.

Het pas verschenen boek 'Microbial bioprotectants for plant disease management' belicht de laatste stand van zaken rondom biologische gewasbescherming met nuttige bacteriën, schimmels en virussen. Niet alleen de mogelijkheden en voordelen komen aan bod, maar ook de uitdagingen.


Internationale experts

In het boek lichten internationale experts die actief zijn bij onderzoeksinstituten en producenten van gewasbeschermingsmiddelen toe hoe nuttige micro-organismen als tegenspelers van ziekteverwekkers kunnen worden gebruikt. De auteurs geven een breed inzicht in hoe producten worden ontdekt, ontwikkeld en in de praktijk worden toegepast.

'De combinatie van wetenschap en toepassing maken het boek bijzonder waardevol. Informatie over de marktperspectieven en het toelatingsbeleid voor biologische middelen is essentieel voor elke onderzoeker die nieuwe duurzame gewasbeschermingsmethoden ontwikkelt', zegt WUR-onderzoeker Jürgen Köhl. Hij is een van de redacteuren van het boek.


Biodiversiteit

Biologische gewasbescherming is beter voor mens en milieu en draagt bij aan het behoud en de bescherming van de biodiversiteit. Daarnaast is het noodzakelijk vanwege de strengere EU-wetgeving, waardoor de marktperspectieven veranderen. Maar de complexe en zeer tijdrovende toelatingsprocedure belemmert de toepassing van biologische middelen nog steeds.

'In dit boek worden door experts vanuit de hele wereld talloze oplossingen beschreven die de natuur biedt om plantenziekten te voorkomen en bestrijden. Evenals voorbeelden van situaties waarin dit al gebeurt', vertelt mederedacteur Willem Ravensberg van Koppert Biological Systems. 'Het boek laat zien dat nuttige micro-organismen essentieel zijn in de duurzame landbouw van de nabije toekomst.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer