Gevreesde stinkwants vraagt om geïntegreerde bestrijdingsstrategie

Het Belgische Proefstation voor de Groenteteelt start met een onderzoek naar de bestrijding van de gevreesde zuidelijke groene stinkwants (Nezara viridula) in de beschermde teelt van paprika, komkommer en aubergine.

Gevreesde+stinkwants+vraagt+om+ge%C3%AFntegreerde+bestrijdingsstrategie
© Han Reindsen

De wants voedt zich met alle bovengrondse plantendelen, maar de meeste schade komt voor in jonge, groeiende plantendelen zoals scheuten en vruchten. Dit zorgt voor vervormingen, verkleuring en vorming van necrotisch weefsel. De stengels worden broos en breekbaar en de vruchten onverkoopbaar.

Aan het project 'Nevicon' werken ook de Katholieke Universiteit Leuven en Proefcentrum Hoogstraten mee. Binnen het traject wordt een geïntegreerde bestrijdingsstrategie ontwikkeld, gebaseerd op vier pijlers: preventie, monitoring, biologische bestrijding en, wanneer noodzakelijk, chemische bestrijding. In het eerste werkpakket worden risicofactoren in kaart gebracht en worden maatregelen en adviezen ontwikkeld om invlieg van de wantsen te beperken. In het tweede werkpakket wordt een monitoringsmethode ontwikkeld.

Als onderdeel van het derde werkpakket wordt onderzoek gedaan naar verschillende biologische bestrijdingsmethodes, zoals vanggewassen, biopesticiden, entomopathogene endofyten en natuurlijke vijanden. In het geval dat biologische bestrijding onvoldoende blijkt, wordt ook chemische bestrijding opgenomen in het project.


Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer