Steriele mannetjes werken ook tegen suzuki-fruitvlieg

Een Britse proef met steriele mannetjes tegen suzuki-fruitvlieg heeft veelbelovende resultaten opgeleverd, meldt het Britse bedrijf BigSis.

Steriele+mannetjes+werken+ook+tegen+suzuki%2Dfruitvlieg
© PPO

In de proef werden steriele mannetjes van de suzuki-fruitvlieg ingezet op een perceel aardbeien vanaf april tot de oogst. In vallen op het perceel werd slechts één suzuki-fruitvlieg per week gevangen, terwijl in een onbehandeld object tot tien vliegen per week werden gevangen.

De techniek voor het uitzetten van steriele mannetjes van de suzuki-fruitvlieg is ontwikkeld door het Britse bedrijf BigSis. De proef is uitgevoerd bij Berry Gardens, het grootste teeltbedrijf voor kersen- en kleinfruit in het Verenigd Koninkrijk. In het onderzoek werd samengewerkt met het onderzoeksinstituut Niab EMR in East Malling.


Techniek zonder chemie

De techniek om mannetjesinsecten steriel te maken en zo verdere voortplanting van het insect te voorkomen is niet nieuw en wordt onder meer ook toegepast om de aantastingen van uienvliegen in uien te beheersen. Bij de techniek om mannetjesvliegen steriel te maken worden geen chemische middelen gebruikt. De techniek werkt soortspecifiek en er is geen gevaar voor resistentie.


In 2022 zal het onderzoek verder worden voortgezet, waarbij er ook steriele fruitvliegjes worden ingezet bij de teelt van kersen en frambozen. Daarnaast zet BigSis een pilot voor een productielijn op voor het steriel maken van de fruitvliegen. Het doel is om de steriele mannetjes vanaf 2023 voor de praktijk beschikbaar te hebben. Het bedrijf beschikt al over een toelating van deze techniek in het Verenigd Koninkrijk.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer