Koppert introduceert groene vangplaten voor echinotrips

Per toeval ontdekte Koppert dat met groene vangplaten in onder meer paprika's en rozen veel meer echinotripsen worden gevangen dan met gele vangplaten.

Koppert+introduceert+groene+vangplaten+voor+echinotrips
© Koppert

De groene vangplaten blijken een effectief hulpmiddel te zijn voor de bestrijding van echinotrips in diverse gewassen, stelt de producent van biologische oplossingen tegen ziekten en plagen in de land- en tuinbouw. De Echinothrips americanus is een steeds groter wordend probleem voor de Nederlandse tuinbouw in zowel sierteelt- als groentegewassen onder glas.

In een persbericht stelt Koppert dat er nauwelijks middelen zijn om echinotrips te bestrijden in combinatie met biologische oplossingen. Een extra hulpmiddel om deze lastige plaag onder controle te krijgen is dan ook welkom. De producent zoekt gericht naar de juiste strategie en heeft afgelopen jaar proeven gedaan met diverse bestrijders, zoals chrysopa-eieren en de roofmijt Swirski-Mite, met goede resultaten.


Groene plastic gieter

In de zoektocht naar oplossingen stuitte Koppert toevallig op de meerwaarde van de groene vangplaten. In een kas op een praktijkbedrijf bleek dat een groene plastic gieter en groene steeketiketten meer tripsen aantrokken dan de gele vangplaten. Na deze ontdekking is Koppert groene vangplaten gaan maken, onder meer om proeven uit te zetten. De vangplaten worden nu geïntroduceerd als Horiver-groen.

Uit de proeven van Koppert in paprika, roos en chrysant blijkt dat met de groene vangplaten twee tot twintig keer zoveel echinotripsen worden gevangen. Dit is afhankelijk van het gewas en de hoogte van de vangplaten in het gewas. Komend jaar vindt vervolgonderzoek plaats, onder andere om vast te stellen wat de beste positie is voor de vangplaten en of er verschillen zitten tussen de vangsten bij de diverse groentinten.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer