CDA stelt vragen over erkenning T-rijbewijs in buurlanden

Er moeten afspraken worden gemaakt met Duitsland en België over het erkennen van elkaars T-rijbewijs voor landbouwvoertuigen. Het CDA dringt daarop aan bij ministers Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken).

CDA+stelt+vragen+over+erkenning+T%2Drijbewijs+in+buurlanden
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit vragen die CDA-Tweede Kamerleden Harry van der Molen, Derk Boswijk en Inge van Dijk hebben gesteld over het T-rijbewijs in de grensregio. De rijbewijzen voor landbouwvoertuigen worden niet overal in de Europese Unie erkend. De rijbewijzen voor auto, bus, motor en vrachtwagen zijn wel geharmoniseerd, stellen de Tweede Kamerleden.

Als voorbeeld noemen ze het G-bewijs, de Belgische versie van het trekkerrijbewijs dat niet geldig is in Nederland. Ze willen van de ministers weten waarom dat is en hoe zij daar tegenaan kijken. Ook vragen ze de bewindslieden of de eisen aan het rijexamen voor landbouwvoertuigen verschillen tussen Nederland, België en Duitsland en wat deze mogelijk zijn. Ze zijn benieuwd of Nederland strengere of minder strenge eisen heeft dan de buurlanden.


Bovendien willen ze meer duidelijkheid over de regels die gelden voor het halen van een T-rijbewijs in Nederland door mensen die in Duitsland of België wonen. 'Klopt het dat wanneer je woonachtig in België of Duitsland bent, het niet mogelijk is om in Nederland een T-rijbewijs te halen, omdat je minimaal 185 dagen in Nederland moet wonen om hier een rijbewijs te kunnen halen? Zo ja, vindt u het proportioneel dat je alleen het Nederlands T-rijbewijs kan halen als je in Nederland woont en niet als je iets over de grens woont?', vragen ze de ministers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer