Verkeersveiligheid op lange termijn beter door trekkerrijbewijs

De verkeersveiligheid neemt op lange termijn toe, door de invoering van het trekkerrijbewijs. Op dit moment is het effect nog niet dermate groot dat het meetbaar is.

Verkeersveiligheid+op+lange+termijn+beter+door+trekkerrijbewijs
© Monique Jansen

Dat is een van de conclusies in het evaluatierapport over de invoering van het trekkerrijbewijs die minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat onlangs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het rapport is opgesteld door Royal HaskoningDHV.

De onderzoekers verwachten dat de verkeersveiligheid op lange termijn toeneemt, omdat de rijbekwaamheid van bestuurders beter wordt en er in het veld meer bewustwording is op het gebied van verkeersveiligheid, door de aandacht daarvoor rond de invoering en de steun van belangrijke spelers.

Gezien het beperkte aantal ongevallen met landbouwvoertuigen per jaar en de vele factoren die dit beïnvloeden, is het volgens de onderzoekers niet realistisch op korte termijn een significante daling van het aantal ongevallen te verwachten. Daarbij speelt mee dat in verhouding nog maar een klein deel van de T-rijbewijshouders het nieuwe examen heeft afgelegd.

Voorbereiding

Uit de evaluatie blijkt verder ook dat de invoering van het T-rijbewijs op 1 juni 2015 naar tevredenheid van de betrokken partijen is verlopen. De rijbewijsplicht dwingt bestuurders het T-rijbewijsexamen af te leggen. Met het examen is het nu beter mogelijk om de rijvaardigheid van de kandidaten te beoordelen. Ook worden vaardigheden als gevaarherkenning en zelfinschatting getoetst.

Kandidaten moeten zich verder goed voorbereiden om het examen te halen, stellen de onderzoekers. Kwaliteit van de rijinstructie is met het certificaat geborgd. Het gevolg is dat de nieuwe bestuurders beter beslagen ten ijs komen. Maar de rijbewijsplicht kan volgens de onderzoekers niet voorkomen dat bestuurders na behalen van het examen minder gemotiveerd raken om veilig te rijden, mede door hun vaak jonge leeftijd.

Verbeteren

Daarnaast worden in het rapport aanbevelingen gedaan om de effecten van het T-rijbewijs in de toekomst te verbeteren. Met de meeste aanbevelingen heeft de minister al iets gedaan, of deze worden in andere trajecten meegenomen.

Het gaat daarbij onder meer om meer aandacht voor 'hogereordevaardigheden' in het examen en verkeerseducatie voor jonge bestuurders, gericht op het verhogen van de motivatie om veilig te rijden

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer