LTO: snelheidsverhoging trekkers komt dichterbij

Een verhoging van de maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen van 24 kilometer naar 40 kilometer per uur is een stap dichterbij. Dat stelt LTO Nederland vast op basis van het wetsvoorstel van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

LTO%3A+snelheidsverhoging+trekkers+komt+dichterbij
© Arjen Vos

Van Nieuwenhuizen koppelt verhoging van de maximum snelheid voor landbouwverkeer aan invoering van een apk-plicht voor trekkers. Die apk is overigens een verplichting vanuit Europa.


Het voorstel volgt de overeenkomst van de overheid met het landbouwbedrijfsleven zoals vorig jaar oktober werd overeengekomen. Het bedrijfsleven had om de snelheidsverhoging gevraagd. LTO verwacht dat de wetsaanpassing nog dit jaar in werking kan treden.

Registratie

Als gevolg van het wetsvoorstel moeten alle landbouwvoertuigen worden geregistreerd. Voertuigen die sneller willen rijden dan 25 kilometer per uur, gebruik willen maken van rondwegen of voor de toegang tot wegen een ontheffing nodig hebben, moeten ook een kentekenplaat dragen.

Ontheffing

Op verzoek van LTO Nederland worden trekkers die alleen voor landbouwdoeleinden worden ingezet, vrijgesteld van de apk-verplichting. Voor deze ontheffingen komt er één centraal loket. Bij dit loket kan per voertuig een breedte- en/of lengteontheffing verleend worden voor alle wegen.

LTO Nederland is positief over de toezegging van de wegbeheerders om bij het vrijgeven van provinciale en/of rondwegen voor het landbouwverkeer een 'ja, tenzij-benadering' te kiezen. 'Het zal de doorstroming van het landbouwverkeer verbeteren en komt zo de verkeersveiligheid ten goede', zegt bestuurder Alfred Jansen van LTO Nederland.

Collegeprogramma's

Jansen vindt het een goed idee deze voorwaarden voor een vlotte en veilige doorstroming van het landbouwverkeer ook in te brengen bij de onderhandelingen over de provinciale collegeprogramma's.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer