Trekkerrijbewijs niet geldig in België

De tweeling Twan en Larissa Hendriks (14) uit Grathem volgt in het Belgische Bocholt de tweedegraads opleiding Biotechnische Wetenschappen. Zij kunnen via hun school het Belgische trekkerrijbewijs halen. Maar, daarmee mogen ze in Nederland niet de weg op.

Trekkerrijbewijs+niet+geldig+in+Belgi%C3%AB
© Maartje v. Berkel

In België heet het trekkerrijbewijs het G-rijbewijs. 'Dat rijbewijs is in Nederland niet geldig', vertelt vader Peter Hendriks. 'Ik heb hier op mijn akkerbouwbedrijf trekkers met een kenteken, die begrensd zijn op 40 kilometer per uur, maar Twan en Larissa mogen er dus niet op rijden met hun G-rijbewijs.'

'Ook niet als we 16 zijn', vult Twan aan. 'We moeten dus twee keer ons trekkerrijbewijs halen; een keer in België en een keer in Nederland. Mijn ouders moeten daardoor dubbele kosten maken.'

Wat de familie bevreemd is dat andere rijbewijzen, zoals het B-rijbewijs voor het besturen van een auto, in heel Europa geldig zijn. 'Voor de trekker gelden dus blijkbaar andere regels', merkt Larissa op. 'We snappen er niets meer van.'

'België wil wederzijdse erkenning in Benelux-verband regelen'

Hero Dijkema, Cumela

Geharmoniseerde rijbewijzen

Hero Dijkema, deskundige op het gebied van landbouwverkeer bij Cumela, weet duidelijkheid te scheppen: 'De afspraken over de rijbewijscategorieën A, B, C, D en E zijn in de lidstaten van de Europese Unie gelijk getrokken', vertelt hij. 'Daarom noemen we dit ook wel geharmoniseerde rijbewijzen.

'Voor het besturen van een trekker is die harmonisatie er niet. Het Nederlandse T-rijbewijs is dus niet zonder meer geldig in andere EU-landen. Omgekeerd mag je met een Belgisch G-rijbewijs geen landbouwvoertuigen in Nederland besturen.'

Bij de invoering van het T-rijbewijs in juli 2015 werd al snel duidelijk dat dit praktische problemen opleverde in de grensstreek. Dijkema: 'Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is toen aan de slag gegaan met de erkenning van de trekkerrijbewijzen met onze directe buurlanden.

Geen wederzijdse erkenning

'Met Duitsland zijn snel goede afspraken gemaakt, daar is wederzijdse erkenning van de rijbewijzen. België wilde de wederzijdse erkenning echter in Benelux-verband regelen. Dat proces loopt nog steeds.'

Om een trekker in België te mogen besturen, hoeft niet iedereen een G-rijbewijs te halen. De wet kent uitzonderingsregels. De eerste is dat chauffeurs geboren voor 1 oktober 1982 geen G-rijbewijs nodig hebben om een trekker te besturen. 'Dat geldt ook voor chauffeurs geboren in Nederland. De grootste groep agrariërs heeft dus geen probleem wat betreft het rijden op een trekker in België.'

Andere uitzondering is dat personen die geen G-rijbewijs kunnen halen, zijn vrijgesteld. 'Ook dit is van toepassing op Nederlandse chauffeurs. Een Nederlander kan namelijk geen rijbewijs in België halen. Je kan alleen een rijbewijs halen in het land waar je ingezetene bent', legt Dijkema uit.

'Wat in België echter ook mogelijk is – en nu komen we op het punt van familie Hendriks – is om via je opleiding het G-rijbewijs te halen. Twan en Larissa hebben die mogelijkheid. Maar zij mogen straks met hun G-rijbewijs dan weer niet in Nederland rijden.'

Tegenstrijdig advies

Opvallend is dat de Belgische Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer (VOD) onlangs aan RijschoolPro, het vakblad voor de Nederlandse rijschoolbranche, heeft laten weten dat een Nederlandse rijbewijshouder in België alleen trekker en landbouwvoertuigen mag besturen als hij in bezit is van het CE-rijbewijs, een vrachtautorijbewijs.

'Die uitspraak is in strijd met de documentatie die wij hier bij Cumela van de officiële instanties hebben ontvangen', zegt Dijkema. 'We houden vooralsnog vast aan de regels zoals ze bij ons bekend zijn. Maar we trekken weer aan de bel bij het Nederlandse ministerie, want deze onduidelijkheden moeten worden weggenomen.'

De conclusie van Dijkema is dan ook dat Nederlandse chauffeurs in België voor landbouwvoertuigen geen rijbewijs nodig hebben. 'Tenzij zij in België onderwijs volgen en daardoor de mogelijkheid hebben een G-rijbewijs te halen. Van een Europees trekkerrijbewijs is volgens Dijkema voorlopig geen sprake. 'Dat gaat nog jaren duren. Het is voorlopig wachten op de wederzijdse erkenning van het T- en G-rijbewijs.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer