Wereldpremi%C3%A8re+trekkersimulator+bij+Terra+in+Meppel
Nieuws
© Koos van der Spek

Wereldpremière trekkersimulator bij Terra in Meppel

Terra MBO Meppel had eind vorige week de wereldprimeur met de onthulling van de eerste trekkersimulator. In totaal neemt Terra vier trekkersimulatoren in gebruik.

In opdracht van Terra zijn de simulatoren ontwikkeld door New Holland in België en softwarebedrijf 3iSIM uit Groningen. De simulator bestaat uit een cabine van een New Holland-trekker.

Rondom wordt een levensechte omgeving op de ramen geprojecteerd. De simulator staat op zes bewegende hydraulische cilinders staat. De bestuurder voelt in de cabine de stuurbewegingen en het optrekken en afremmen van de combinatie.

Realistisch

In de simulator worden praktijksituaties zeer realistisch nagebootst en er kan meteen geoefend worden met gewenste verkeerssituaties. De situaties zijn toegespitst op de individuele student: het lesaanbod wordt afgestemd op het instapniveau, de vaardigheden en het leertempo van de student.

Bovendien gaan de lessen onder alle weersomstandigheden door. Door het trainen in de trekkersimulator zullen daardoor minder praktijklessen nodig zijn. Dit betekent een veiliger, voordeliger en milieubewuster lesprogramma.

Drijvende kracht

De ontwikkeling van de trekkersimulator is een initiatief van Terra. Drijvende kracht achter het project is Meindert Jan Oostland, regiodirecteur van Terra Meppel. Met de invoering van het T-rijbewijs in 2015 zag hij dat er behoefte zou komen aan de opleiding van tractorbestuurders.

Gedeputeerde Cees Bijl van de provincie Drenthe verrichte donderdag 24 mei met twee leerlingen de officiële openingshandeling. Oostland bedankte alle mensen die bij het project betrokken zijn geweest. ‘We zijn heel erg trots zijn op deze wereldprimeur bij Terra.’

Ontwikkelingen

De regiodirecteur van Terra gaf aan dat het project hiermee niet stopt. ‘De technologische ontwikkelingen in de landbouwsector gaan door, met onder andere de trekkersimulator gaat Terra hierin mee. Dit doet Terra samen met het bedrijfsleven en de overheid.’

De trekkersimulatoren worden vanaf september gebruikt bij de opleiding voor het T-rijbewijs. De simulatoren maken deel uit van de Terra Rijschool, waar studenten hun T-rijbewijs kunnen halen. Terra beschikt over vier trekkersimulatoren op hun vestigingen in Groningen, Winschoten, Emmen en Meppel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer